top banner

BNR: Preturile caselor din Romania cresc peste valoarea semnal stabilita de CE

25 Mai 2017 | Autor: Conso

Preturile locuintelor din Romania au crescut, in ultimul an, cu 7%, peste valoarea de semnal stabilita de Comisia Europeana, de 6%. Acest aspect a determinat Banca Nationala a Romaniei sa evidentieze, in Raportul asupra stabilitatii financiare, un nou risc asupra economiei, acela al accelerarii preturilor din domeniul imobiliar.
Riscul este de intensitate scazuta, deocamdata, dar trebuie mentionat, a explicat viceguvermnatorul BNR, Liviu Voinea.
In opinia sa, sunt multi factori care au contribuit la aceasta evolutie, printre care cresterea economica, a veniturilor populatiei, dar si dobanzile care sunt inca la minime istorice. “Exista premisele unei noi faze de expansiune a pietei imobiliare, nu doar la noi, ci in toate tarile din regiune si este de datoria noastra sa il semnalam”, a subliniat Voinea.
El a precizat si faptul ca accesibilitatea unui credit ipotecar standard s-a imbunatatit, pentru ca majorarea pretului locuintelor si a avansului au fost contracarate de reducerile de dobanda si de cresterea veniturilor.
De ce mentine BNR riscul legislativ?
Pe de alta parte, BNR a mentinut la nivel moderat riscul generat de cadrul legislativ incert si impredictibil din domeniul financiar-bancar, considerat sever in urma cu un an. Reprezentantii bancii centrale sustin ca, desi riscul este in scadere, avand in vedere ca cele doua legi care au determinat BNR sa emita avertisemntul nu mai reprezinta riscul din urma cu un an, efectele acestora continua. Darea in plata s-a modificat mai intai in Parlament, iar apoi Curtea Constitutionala i-a limitat aplicabilitatea, iar legea conversiei a fost complet invalidata de CCR.
“Riscul si-a redus intensitatea, dar aceste incertitidini, care au marcat anul trecut, nu au ramas fara rezultate. Facand o medie a creditelor raporate in Centrala Riscului de Credit, administrata de BNR, observam ca, daca avansul mediu pentru un credit ipotecar, exclusiv Prima casa, era 20% in 2015, acesta a crescut la 25% in 2016, pentru creditele cu o valoare de peste 20.000 de lei. Totodata, numarul de ani necesar pentru economisirea avansului pentru un credit ipotecar a crescut de la 4,5 la 5,6 desi, in paralel, au crescut veniturile populatiei”, a mai spus Voinea.
Potrivit raportului BNR, principalul risc la adresa economiei romanesti, de intensitate ridicata, este de natura externa, respectiv de reducere a increderii investitorilor in economiile emergente, dar acesta s-a diminuat in ultimele luni.
Creste riscul legat de echilibrele macroeconomice
Un alt risc evidentiat de BNR, moderat dar in crestere, este cel legat de tensionarea echilibrelor macroeconomice.
Potrivit raportului BNR, exista o tendinta de crestere a deficitului structural al bugetului general, de la 1% in 2013 si 2,6% in 2016, acesta urmand sa urce la 3,9% in 2017 si la 4% in 2018.
Liviu Voinea a explicat ca obiectivul privind deficitul structural la care Romania s-a angajat prin semnarea pactului fiscal, de 1% din PIB in 2015, a fost atins inca din 2013, insa a revenit pe crestere.
“Ce inseamna deficitul structural? Practic, deficitul pe care l-ar avea bugetul daca economia creste la nivelul potential. Cresterea, in prezent, a deficitului structural, despre care avertizeaza si Comisia Europeana, se refera la acest lucru, la faptul ca economia creste peste potential”, a mai spus Voinea.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul