Relaxarea standardelor pentru creditele ipotecare acordate populatiei va continua si in ultimul trimestru din acest an, dar cu o amplitudine mai redusa decat in trimestrul trei, cand relaxarea conditiilor de creditare a fost semnificativa. Aceasta tendinta reiese din sondajul privind creditarea companiilor nefinanciare si a populatiei.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) realizeaza trimestrial un astfel de sondaj, pentru a afla trendul in ceea ce priveste standardele de creditare oferite de banci clientilor, persoane fizice si companii.
”Standardele de creditare, in T3/2016, au fost relaxate semnificativ in cazul creditelor ipotecare si au ramas relativ neschimbate in cazul creditelor de consum. Bancile anticipeaza ca, in urmatorul trimestru, va continua tendinta de relaxare a standardelor aferente imprumuturilor pentru achizitia de locuinte si terenuri, insa cu o amplitudine mai mica, in timp ce pentru creditele de consum nu previzioneaza modificari ale conditiilor de creditare”, reiese din sondaj.
Reducerea avansurilor la ipotecare, constatata in raportul BNR
Potrivit BNR, relaxarea standardelor la ipotecare a intervenit dupa doua trimestre de inaspriri semnificative in contextul adoptarii Legii nr. 77/2016 privind darea in plata.
O relaxare importanta a avut loc, in trimestrul trei al anului, in ceea ce priveste avansul minim solicitat de banci clientilor si costurile creditarii, altele decat dobanzile.
Bancile au inceput, inca din august, sa renunte la avansurile majorate exponential in contextul adoptarii Legii darii in plata, avand in vedere ca cererea solvabila de astfel de imprumuturi a scazut invers proportional cu avansurile percepute de institutiile de credit.
Relaxarea creditarii a scumpit locuintele
In acest context, bancile autohtone, chestionate de BNR, remarca faptul ca preturile imobilelor rezidentiale s-au majorat moderat in T3/2016, iar in urmatorul trimestru se asteapta ca acestea sa ramana relativ neschimbate.
In schimb, cererea de credite nu s-a reluat la fel de rapid si chiar s-a redus, in trimestrul trei, atat pentru creditele ipotecare, cat si pentru cele de consum, dar bancile estimeaza ca, in ultimul trimestru al anului, cererea se va majora pe ambele segmente de creditare, dar mai intens in cazul creditelor ipotecare.
Totodata, ”rata creditelor solicitate de persoane fizice si respinse de catre banci a fost in crestere moderata in cazul creditelor ipotecare si s-a pastrat relativ constanta in cazul creditelor de consum”, se mai arata in sondajul BNR.
Potrivit BNR, in zona euro, institutiile de credit au continuat sa relaxeze si in T3/2016 standardele de creditare aferente imprumuturilor ipotecare si a celor de consum. Mai mult, aceasta tendinta de relaxare va continua si in urmatoarele trei luni, in cazul creditelor ipotecare, insa bancile estimeaza mentinerea constanta a standardelor pentru creditele de consum”, mai reiese din documentul citat.
Sondajul BNR are la baza un chestionar care este transmis primelor 10 banci alese dupa cota de piata aferenta creditarii companiilor si populatiei, care detin aproximativ 80% din creditarea acestor sectoare.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News