top banner

BNR vrea sa protejeze debitorii cu dobanzi fixe

05 Decembrie 2017 | Autor: Conso

Indatorarea populatiei ingrijoreaza Banca Nationala a Romaniei (BNR), care sustine ca aceasta reprezinta un risc sistemic moderat, dar in crestere, asupra stabilitatii financiare. BNR a calculat cu cat ar creste gradul de indatorare a populatiei in cazul majorarii dobanzilor cu doua puncte procentuale.
Concret, la o astfel de crestere a dobanzilor, serviciul datoriei urca de la 65% la 75% pentru treimea de debitori cu veniturile cele mai reduse. ROBOR, indicatorul dupa care sunt indexate creditele, a urcat, deja cu un punct procentual de la momentul realizarii calculului.
Bancile acorda credite preponderent cu dobanzi variabile, ceea ce a fost util debitorilor in ultimii ani, in conditiile in care ROBOR a scazut la minime istorice. Acum, insa, cei care s-au imprumutat in perioada de dobanzi la minime istorice pana la gradul maxim de indatorare vor avea probleme la plata ratelor la banca.
In aceste conditii, reprezentantii BNR recomanda contractarea de credite in lei cu dobanda fixa. Insa, daca acest lucru este realizabil in cazul creditelor de consum, pe perioade de pana la 5 ani, la ipotecare este mai complicat, pentru ca doar o singura banca (BRD) vine in intampinarea clientilor cu o astfel de oferta. In acelasi timp, pe piata mai exista cateva banci care ofera posibilitatea achizitionarii un credit cu dobanda fixa doar in primii ani (in general ofertele prevad in aceasta situatie o dobanda introductorie fixa de la 5-10 ani).
Pe de alta parte, dobanzile fixe implica si ele anumite riscuri, in sensul in care in eventualitatea revenirii dobanzilor la un moment dat pe un trend descendent, debitorul  ramane captiv, cu o dobanda care va ramane nemodificata pe 25-30 de ani (in cazul ipotecarelor).
Prima Casa, doar pentru cei cu venituri sub salariul mediu
Pe de alta parte, banca centrala a analizat cum ar evolua riscul de neplata a ratelor bancare in cazul scaderii veniturilor. “Debitorii sunt expusi riscurilor macroeconomice si prin canalul scaderii venitului. In conditiile prezente, o scadere cu 6% a veniturilor persoanelor indatorate poate conduce la o crestere a gradului de indatorare cu pana la 2 puncte procentuale”, se mentioneaza in Raportul asupra stabilitatii financiare.
In ceea ce priveste programul Prima Casa, reprezentantii BNR sustin ca acesta ar trebui modificat de anul viitor, astfel incat sa-i tinteasca pe cei care au venituri sub salariul mediu pe economie, dupa ce, pana acum, fondurile au mers si catre cei care si-ar fi permis locuinte cu avans de 20%-25%.
“Programul Prima Casa s-a indepartat de la scopul sau de program social, in conditiile in care: perioada de restrangere a accesului la finantare ca urmare a crizei economice s-a incheiat si costurile de finantare sunt in prezent la niveluri suportabile la creditele ipotecare standard ale bancilor, creditele Prima Casa sunt acordate si persoanelor cu venit ridicat (circa 35% dintre debitori au salarii nete de peste 4000 lei) si debitorii cu venituri mai reduse tind sa fie supra-indatorati; programul nu prevede limite privind valoarea maxima a locuintei achizitionate sau obligativitatea ca imobilul sa fie locuinta permanenta. In acest sens, consideram utila revizuirea conditiilor de accesare a acestui program, in sensul orientarii catre debitorii cu un venit salarial sub un plafon prestabilit, care urmaresc sa isi achizitioneze o locuinta pentru locuit, sub o valoare reglementata si in conditiile unui grad de indatorare sustenabil”, se mentioneaza in raportul BNR.
BNR considera ca, pe termen mediu, potentialele riscuri care pot fi generate de portofoliul de credite cu garantii ipotecare vizeaza senzitivitatea ridicata a debitorilor care au contractat un credit ipotecar la riscul de crestere a ratei dobanzii si dimensiunea sistemica a creditarii de tip Prima Casa. “In conditiile unei cresteri importante a preturilor imobiliare si a majorarii sustinute a creditarii populatiei, acordarea de credite ipotecare Prima Casa cu un LTV de pana la 95% poate genera vulnerabilitati in eventualitatea unor ajustari viitoare”, se mai arata in documentul citat.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul