top banner

Capcanele refinantarii unui credit

02 Decembrie 2010 | Autor: Marius Serban

Clientii care doresc sa isi refinanteze creditul sunt complesiti de oferte din partea bancilor. Avand in vedere complexitatea operatiunii, este foarte usor ca o persoana sa fie ademenita sa isi mute creditul la alta banca, chiar daca acest lucru nu este deloc in avantajul sau. Afla care sunt principalele trucuri si cum pot sa te feresti de ele.
Cum cererea de credite este foarte slaba, bancile sunt fortate sa-si fure clientii intre ele pentru a acorda noi imprumuturi.
Multi clienti inca platesc rate majorate ca urmare a modului netransparent in care bancile au majorat dobanzile in ultimii ani. Eliminarea comisionului de rambursare anticipata, alaturi de usoara scadere a marjelor de dobanda practicate, au sporit interesul clientilor pentru refinantare in aceasta perioada.
Cei aflati in cautarea unei oferte mai bune pot insa fi usor pacaliti, daca nu sunt atenti la cateva aspecte de baza.
Rata lunara mai mica poate ascunde un credit mai scump
Pentru a va convinge de atractivitatea noului imprumut, agentul de vanzari este posibil sa va scoata in fata o rata mult mai mica decat cea actuala. Nu va grabiti sa semnati contractul! Este posibil ca noul imprumut sa fie chiar mai scump decat cel actual.
Pentru a analiza oferta in mod corect, solicitati ca rata lunara sa fie calculata tinand cont de soldul ramas al creditului si de perioada de rambursare ramasa.
De exemplu, ati luat initial un credit de 10.000 lei, din care mai aveti de rambursat 8.000 lei pe o perioada de 3 ani. Rata actuala a dobanzii este de 10%, astfel ca rata lunara se ridica la 258 lei.
In cazul in care oferta de refinantare are o dobanda de 15%, dar perioada de rambursare este de 5 ani, atunci rata lunara va fi 190 lei. La prima impresie, ati economisit aproape 70 lei pe luna. In realitate, insa, veti plati rate o perioada mai lunga (suma totala de rambursat va fi cu peste 2.000 lei mai mare), astfel ca refinantarea nu este recomandata in acest caz.
Perioada de recuperare a costurilor poate fi prea lunga
O alta metoda adoptata de banci pentru a incuraja clientii sa refinanteze este sa creeze impresia ca refinantarea este gratuita. Apar tot mai multe oferte unde nu exista comision de acordare, iar eliminarea comisionului de rambursare anticipata induce ideea ca nu exista aproape niciun cost.
In timp ce creditele fara garantii nu ridica probleme din acest punct de vedere, in cazul creditelor cu garantie imobiliara, clientii trebuie sa tina cont si de costurile asociate cu inregistrarea ipotecii (taxe notariale, evaluare imobil), care pot fi substantiale.
Ca refinantarea sa fie eficienta, toate costurile ocazionate trebuie apoi recuperate de catre client prin economia de costuri obtinuta. Impartind costul refinantarii la suma economisita (diferenta dintre rata actuala si rata dupa refinantare) se obtine perioada de amortizare a refinantarii, exprimata in luni. Abia dupa acest termen, clientul va resimti beneficiile refinantarii.
Prin urmare, daca aceasta perioada este destul de lunga si nu ai de gand sa locuiesti in casa respectiva atat de mult timp, nu este recomandat sa te refinantezi.
Conso.ro pune la dispozitia utilizatorilor un calculator de refinantare credite, care estimeaza economia de costuri realizata de client, pe toata perioada de rambursare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

Achiziționarea unei locuințe este o decizie foarte importantă, ce implică numeroase scenarii și factori de luat în considerare. De la alegerea locației care să corespundă nevoilor tale, la tipul de locuință preferat, până la stabilirea bugetului pentru achiziție și mobilare, dar și alegerea tipului de finanțare convenabil.

19 Mar 2025 | Credite imobiliare
Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Intenția autorităților de a înjumătăți plafonul de garanții aferent creditelor Noua Casă ne oferă ocazia de a evalua opțiunile de finanțare actuale ale celor care își caută o locuință.

07 Mar 2025 | Credite imobiliare
Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Chiar dacă un credit bancar pare împovărător pe termen lung, meritul băncilor este că filtrează riscurile aferente investiției în proiecte încă nefinalizate.

12 Feb 2025 | Credite imobiliare
Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

IRCC a scazut din ianuarie la 5,66% si urmeaza o noua ajustare in jos in aprilie, dar foamea statului de bani ar putea impiedica BNR sa taie hotarat dobanzile.

14 Ian 2025 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul