top banner

Cati bani primeste Prima Casa in 2018?

14 Decembrie 2017 | Autor: Conso

Programul Prima Casa va beneficia de un plafon de garantii de stat de 2 miliarde de lei in 2018, in scadere de la 2,67 miliarde de lei in 2017, potrivit unui proiect de hotarare publicat de Ministerul Finantelor Publice. In plus, de anul viitor se va reduce marja de dobanda la 2% si pentru creditele contractate pentru construirea unei case.
In prezent, marja de 2% este aplicata doar pentru achizitia de locuinte, iar la creditele pentru constructia unei case putea urca la 2,5%. marja se aplica, in ambele cazuri, peste indicatorul de referinta ROBOR la 3 luni.
“In vederea corelarii prevederilor privind costul total al finantarilor garantate pentru achizitia de locuinte cu cea pentru constructia de locuinte, si pentru a se evita orice discriminare in acest sens, se propune in prezentul proiect de act normativ reducerea marjei maxime de dobanda de la 2,50% la 2% urmand ca finantatorii, in termen de 7 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, sa transmita FNGCIMM si MFP nivelul costurilor totale pe care le aplica finantarilor garantate pentru constructia de locuinte”, se mentioneaza in proiectul citat.
De asemenea, documentul stabileste si modul in care vor fi utilizate fondurile ramase din anul precedent, daca este cazul.
“Pentru a elimina orice echivoc in privinta modalitatii de alocare catre finantatori a rezervei nealocate la inceputul anului in raport cu ponderea garantiilor acordate in favoarea fiecarui finantator participant in program in totalul garantiilor acordate in cadrul programului de la inceputul anului de referinta, se propune introducerea unei clarificari suplimentare care sa ateste faptul ca in cazul rezervei ramase nealocate din plafonul anului, alocarea se va efectua in functie de ponderea garantiilor acordate de fiecare finantator de la inceputul anului”, se mai arata in proiect.
Strategia prevede ca programul sa se incheie in 2022
Anul trecut, Executivul a aprobat o strategie pe 5 ani a programului Prima Casa, care prevedea, pentru 2017, un plafon anual de garantii de 2,5 miliarde lei si de aproximativ 2 miliarde de lei pentru anii 2018, 2019 si 2020. Pentru ultimul an al programului, 2021, plafonul garantiilor ar urma sa scada la 1,5 miliarde lei.
In plus, statul intentioneaza sa treaca de la stabilire semestriala la stabilire anuala in privinta comisionului de gestiune/comisionului unic de analiza aferent FNGCIMM pentru derularea activitatii de mandatar al statului.
Ministerul a anuntat, recent, si modalitatea in care vor fi alocate fondurile pe fiecare banca in parte, in functie de volumul creditelor Prima casa acordate de banca respectiva raportat la volumul creditelor ipotecare clasice.
De la lansarea Programului, in 2009, pana la finele lunii octombrie 2017, au fost acordate 236.138 garantii si promisiuni de garantare, in valoare totala de 20,57 miliarde lei. De la inceputul acestui an si pana la finele lunii octombrie au fost acordate 21.672 garantii, in valoare totala de 1,88 miliarde lei, precum si 8.508 promisiuni de garantare, in valoare totala de 960 milioane lei.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul