Unul din cinci clienti ai BCR, care a accesat un credit pentru locuinta, a optat pentru un apartament situat la ultimul etaj. Decizia a fost influentata de structura fondului locativ, oferte si preturi, dar si de privelistea oferita de locuinta. In acelasi timp, aproape jumatate (45%) au ales un apartament cu doua camere.
"Daca la nivel national media a fost de 19,4%, la nivel local apar diferente: de la 15% Bucuresti, 20% Prahova, 21% Iasi, 22% Cluj, Sibiu si Brasov, 25% Constanta si 31% in Timis si Galati", a declarat Teodor Mincu, seful Biroului Parteneri din cadrul Bancii Comerciale Romane (BCR).
In Bucuresti sunt mult mai putine apartamente la ultimul etaj, luand in considerare faptul ca majoritatea blocurilor sunt construite cu opt niveluri, ceea ce explica ponderea mai redusa, fata de Timis sau Galati, unde exista mai multe blocuri cu patru etaje, iar o parte dintre ele chiar au fost mansardate.
Potrivit unui studiu al bancii, 67,5% din cumparatori au ales un etaj intermediar, iar 13,1% au preferat parterul. Cei care aleg nivelul inferior sunt influentati de pretul mai redus, accesul mai rapid si spatiul verde din fata apartamentului care-i revine prin contract intr-un ansamblu rezidential nou.
La nivel national, 45% dintre imprumuturi au avut ca destinatie apartamente cu 2 camere, 27% au vizat apartamentele cu 3 camere, 10% pentru garsoniere, iar peste 13% pentru o casa sau o vila.
In Timis, ponderea caselor a fost mai mare decat in restul regiunilor, de 19%, fata de 9% in Brasov si Cluj, avand in vedere oferta disponibila mai mare pe acest segment, in timp ce pentru apartamentele cu doua camere achizitiile au avut o pondere mai redusa decat la nivel national, de 41%.
In orasele cu centre universitare, ponderea garsonierelor este mai mare, de 12% la Cluj si 11% in Timis si Bucuresi.
La nivel national, solicitantii creditelor imobiliare sunt in general barbati (55%), cu varste intre 25 si 40 de ani (73%), studii superioare (71%), casatoriti (54%), cu persoane in intretinere (21%) si cu proprietati imobiliare (34%). In Bucuresti, femeile au o pondere de 52% in totalul creditelor imobiliare BCR, casatoriti sunt 45% dintre clienti, iar cu persoane in intretinere 18%.
"Aproape unul din zece clienti (9%) au varste de pana in 25 de ani, reprezentand in principal studentii pentru care parintii decid sa cumpere o garsoniera sau cei care au terminat facultatea si isi doresc o locuinta", a spus Mincu.
Valoarea medie a unei finantari acordate de BCR anul trecut pentru achizitia de locuinta s-a situat la circa 163.000 lei, valoare relativ stabila fata de 2013, nivelul fiind similar in Timisoara, Iasi si Constanta, iar in Bucuresti suma a ajuns la 191.000 lei.
Cea mai mica valoare medie a fost consemnata in Bihor, cu 111.000 lei, urmata de Galati, cu 128.000 lei, urcand spre 137.000 lei in Arges, 138.000 lei in Bacau, 150.000 lei in Sibiu si 161.000 lei la Constanta.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News