Persoanele care au apelat la programul Prima Casa pot sa opteze, de acum, pentru a Doua Casa. Trebuie, insa, sa o vanda pe prima, sa achite creditul si apoi sa cumpere o casa mai mare sau mai scumpa decat prima. Reglementarea care permite acest schimb a fost publicata in Monitoul Oficial si a intrat in vigoare la 1 octombrie.
Statul nu acorda garantii suplimentare pentru aceasta extensie, finantarea urmand sa fie asigurata pe baza garantiilor eliberate odata cu plata creditelor in derulare.
„Plafoanele anuale de garantare vor fi gestionate in sistem revolving, astfel incat se va asigura continuitatea programului. Sumele eliberate in urma rambursarilor creditelor acordate in cadrul programului la scadenta sau anticipat, precum si ca urmare a lichidarii creditelor acordate initial pentru a achizitiona/construi o noua locuinta in cadrul programului vor reintregi plafonul total al garantiilor, acesta fiind utilizat de banci pentru acordarea de noi garantii”, se mentioneaza intr-un comunicat al al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM).
Schimbari pentru cei cu dificultati la plata ratelor
Noua reglementare aduce o serie de schimbari pentru cei care intampina dificultati la plata ratelor. Potrivt Ordinului Ministerului Finantelor Publice, perioada de executare a garantiilor si cea in care beneficiarii vor putea plati ratele restante a fost majorat?. Astfel, plata garantiei acordate in cadrul programului de catre Fondul de Garantare, se va efectua in maximum 90 de zile de la formularea cererii de plata (de catre banca), si nu in maximum 90 de zile de restanta. Asta inseamna un respiro suplimentar pentru clientul cu restante pentru a gasi resurse sa reia plata creditului.
In plus, Ordinul prevede detalierea modalitatii in care finantatorii pot renunta la cererile de plata, precum si a posibilitatii repunerii beneficiarului in drepturile si obligatiile aferente contractelor de credit si de garantare, dupa ce plata garantiei a fost efectuata. Astfel, retragerea cererii de plata se poate efectua pana in penultima zi de efectuare a platii valorii de executare a garantiei de catre Ministerul Finantelor Publice. Clientii pot recurge, insa, la aceasta facilitate o singura data pe toata perioada creditului.
„De asemenea, actul normativ reglementeaza situatia de preluare/cedare a locuintei si a finantarii garantate, respectiv situatia in care sotia sau sotul preia sau cedeaza dreptul de proprietate dobandit prin achizitionarea/construirea unei locuinte in cadrul programului, ca urmare a adoptarii regimului matrimonial al separatiei de bunuri, prin convetie matrimoniala”, se mai arata in comunicatul Fondului.
Pana in prezent, pentru Prima Casa au fost acordate circa 157.000 garantii, in valoare totala de peste 13 miliarde lei, pentru sustinerea de finantari in valoare totala de peste 26 de miliarde lei.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News