Standardele si termenii creditarii s-au inasprit in trimestrul al doilea al anului, rezulta din sondajul periodic realizat de BNR in randul bancilor. In acelasi timp insa, cererea de credite a urcat.
Standardele de creditare s-au caracterizat prin restrictivitate sporita in al doilea trimestru al anului, atat in cazul creditelor imobiliare cat si a celor de consum. Aproximativ jumatate din bancile sondate si-au asumat o politica de inasprire a conditiile pentru ambele categorii de finantare.
Astfel, in cazul creditelor imobiliare a fost redus nivelul acceptat al raportului dintre valoarea creditului si valoarea locuintei (loan to value – LTV) iar gradul maxim de indatorare a fost scazut.
Valoarea medie a LTV pentru creditele nou acordate a scazut la 71%, de la 79% in trimestrul anterior. De asemenea, gradul mediu de indatorare s-a situati la 47% pentru creditele noi, in timp ce pentru intreg portofoliul, gradul maxim ajunge la 50% la nivelul sistemului bancar.
De asemenea, scadenta maxima a creditului a fost diminuata iar o parte din banci au apelat si la cresterea marjelor de dobanda. Modificarile au venit pe fondul modificarii normelor de creditare, conform cu noile reglementari BNR, mai prudentiale, precum si in functie de riscul asociat colateralului.
Totusi, se anticipeaza ca in trimestrul al treilea, tendinta de inasprire se va incheia pentru segmentul creditelor ipotecare in timp ce in cazul creditelor de consum, se poate vorbi chiar de o viitoare relaxare a conditiilor.
In ciuda inaspririi conditiilor de finantare, cererea de credite a crescut, pentru ambele tipurile de imprumuturi.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News