Proprietarii care vand sau inchiriaza cladiri trebuie sa puna la dispozitie cumparatorilor si chiriasilor certificatul energetic al imobilului. Conditia a devenit obligatorie din 19 iulie 2013. Fara certificat, contractele sunt nule.
Dupa multe amanari, certificatul energetic a devenit in sfarsit obligatoriu. Legea nr. 159/2013 obliga din 19 iulie, proprietarii sa obtina certificat, apeland la un auditor energetic, atestat de Ministerul Dezvoltarii.
Certificatul este valabil 10 ani. El arata performanta energetica a unei cladiri (prin incadrarea intr-o clasa de la A la G) si cuprinde recomandari de reducere a consumului de energie. Scopul sau este de a permite cumparatorului sa compare performanta energetica a diverselor cladiri.
Responsabilitatea obtinerii certificatului revine proprietarilor care doresc sa vanda sau sa inchirieze locuinta. In lipsa certificatului, tranzactiile sunt considerate nule.
Inainte de incheierea tranzactiei, cumparatorul/chiriasul are dreptul sa primeasca o copie dupa certificat. In cazul vanzarii unui imobil, certificatul original trebuie predat cumparatorului, dupa finalizarea tranzactiei.
Pentru cladirile care se construiesc, certificatul se elaboreaza de catre investitor. Procesul verbal incheiat cu ocazia receptiei, neinsotit de copia de pe certificat, este nul.
Conform legii, toate anunturile de vanzare si de inchiriere de imobile trebuie sa mentioneze indicatorii de performanta energetica (clasa energetica, consumul total de energie si indicele de emisii echivalente).
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News