Întrebare
In cazul in care, dinainte de casatorie, sotia detine un imobil achizitionat prin credit, poate sotul sa il revendice in caz de divort daca demonstreaza ca a sustinut plata ratelor? Ce se intampla daca sotia nu a avut venituri sau mai bine spus, cum poate
In conformitate cu dispozitiile art. 31, lit. a) din Codul Familiei, potrivit caruia, citez: “Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui sot: a) bunurile dobandite inainte de incheierea casatoriei “ rezulta ca imobilul dobandit inainte de casatorie, dar achitat in timpul casatoriei, este si ramane in proprietatea exclusiva a sotului care l-a dobandit, in calitate de cumparator.
In practica judiciara insa, au fost situatii cand instanta de judecata, investita cu o cerere de partaj, a decis ca sumele achitate prin contributia ambilor soti, in timpul casatoriei, cu titlu de rate din pretul imobilului, sunt achitate in comun, fapt ce ii confera sotului – care nu figureaza ca si coproprietar in contractul de vanzare-cumprare - un drept de creanta in cota de 1/2 din suma achitata de ambii soti in timpul casatoriei impotriva sotiei – proprietar conform contractului de vanzare-cumparare, cata vreme nu exista probe contrare din care sa rezulte o contributie mai mare a unuia dintre soti.
Asta inseamna ca sotul, proprietar, va fi obligat sa-I returneze celuilalt sot sumele achitate de acesta sau cu care a contribuit la achitarea ratelor.
Contributia mai mare (sau chiar plata integrala a ratelor de credit a unuia dintre soti in ipoteza ca celalat sot fie nu poate face dovada unor venituri sau care nu a fost angajat in munca in acea perioada), poate fi demonstrata in instanta, prin prezentarea unor adeverinte de venit (fisa fiscala) pentru perioada in care s-au achitat ratele in timpul casatoriei, de catre sotul reclamant.
Numele de pe chitantele eliberate de banca cu ocazia achitarii ratelor nu conteaza in masura in care, prin adeverintele de venit, se demonstreaza ca unul dintre soti nu a avut nici un venit pe perioada achitarii ratelor in timpul casatoriei sau a avut o contrinutie mai mica la venitul comun al familiei.
In speta de mai jos sunt doua situatii premise: situatia cand ambii soti vor ramane in continuare coprietari, fiecare cu o cota parte din apartament si respective co-debitori in contractul de credit si situatia cand, prin intelegerea sotilor, apartamentul va reveni unuia dintre ei, celalalt urmand sa-I achite celuilat o sulta, in cuantumul cotei parti din pretul platit la incheierea contractului de vanzare-cumparare si la plata ratelor de credit si care va prelua si plata ratelor de credit in totalitate.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News