top banner

Doar sotul a platit ratele. Cine ramane cu apartamentul in caz de divort?

23 Iunie 2010 | Autor: Mirela Iovu

In conformitate cu dispozitiile art. 31, lit. a) din Codul Familiei, potrivit caruia, citez:   “Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui sot: a) bunurile dobandite inainte de incheierea casatoriei “  rezulta ca imobilul dobandit inainte de casatorie, dar achitat in timpul casatoriei, este si ramane in proprietatea exclusiva a sotului care l-a dobandit, in calitate de cumparator.       
In practica judiciara insa, au fost situatii cand instanta de judecata, investita cu o cerere de partaj, a  decis ca sumele achitate prin contributia ambilor soti,  in timpul casatoriei, cu titlu de rate din pretul imobilului, sunt achitate in comun, fapt ce ii confera sotului – care nu figureaza ca si coproprietar in contractul de vanzare-cumprare - un drept de creanta in cota de 1/2 din suma achitata de ambii soti  in timpul casatoriei impotriva sotiei – proprietar conform contractului de vanzare-cumparare, cata vreme nu exista probe contrare din care sa rezulte o contributie mai mare a unuia dintre soti.
Asta inseamna ca sotul, proprietar, va fi obligat sa-I returneze celuilalt sot sumele achitate de acesta sau cu care a contribuit la achitarea ratelor.       
Contributia mai mare (sau chiar plata integrala a ratelor de credit a unuia dintre soti in ipoteza ca celalat sot fie nu poate face dovada unor venituri sau care nu a fost angajat in munca in acea perioada), poate fi demonstrata in instanta, prin prezentarea unor adeverinte de venit (fisa fiscala) pentru perioada in care s-au achitat ratele in timpul casatoriei, de catre sotul reclamant.        
Numele de pe chitantele eliberate  de banca cu ocazia achitarii ratelor nu conteaza in masura in care, prin adeverintele de venit, se demonstreaza ca unul dintre soti nu a avut nici un venit pe perioada achitarii ratelor in timpul casatoriei sau a avut o contrinutie mai mica la venitul comun al familiei. 
In speta de mai jos sunt doua situatii premise: situatia cand ambii soti vor ramane in continuare coprietari, fiecare cu o cota parte din apartament si respective co-debitori in contractul de credit si situatia cand, prin intelegerea sotilor, apartamentul va reveni unuia dintre ei, celalalt urmand sa-I achite celuilat o sulta, in cuantumul cotei parti din pretul platit la incheierea contractului de vanzare-cumparare si la plata ratelor de credit si care va prelua si plata ratelor de credit in totalitate.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul