top banner

Clientii bancilor, vizati de o serie de initiative legislative

14 Martie 2018 | Autor: Conso

Parlamentul dezbate, in aceasta perioada, o serie de proiecte legislative care vizeaza clientii institutiilor financiare, persoane fizice. Ca urmare a acestor initiative, clientii ar putea beneficia de o serie de avantaje, cum ar fi plafonarea dobanzilor la credite si limitarea valorii creantei pe care cesionarul o poate recupera de la debitor.
In cazul plafonarii dobanzilor, initiativa vizeaza, in principal, limitarea costurilor platibile (DAE) conform contractului de catre consumator la de 2,5 ori dobanda legala (egala cu dobanda cheie a BNR, de 2,25% in prezent) pentru imprumuturile ipotecare. In prezent, aceasta limita ar fi de 5,63% pe an. Pentru creditele de consum, plafonul propus este fix, respectiv 18%.
Mai mult, limitele ar urma sa se aplice si contractelor in derulare. In aceste conditii, consumatorii care au contracte de credit in derulare ale caror rate de dobanda sunt peste plafoanele mentionate vor beneficia de o reducere a costurilor si implicit o crestere a resurselor disponibile pentru consum si economisire.
Care este motivatia limitarii dobanzilor?
Autorul initiativei, senatorul liberal Daniel Zamfir, considera ca romanii platesc dobanzi prea mari in comparatie cu statele din UE si ca bancile obtin astfel un profit nemeritat, iar ca in unele cazuri institutiile financiare nebancare practica "camataria" prin dobanzile exorbitante cerute de la debitori. 
El a facut referire, in sustinerea initiativei, la faptul ca si alte state din UE utilizeaza plafoane de dobanda, sub diverse forme.
Proiectul a fost votat, in aceasta varianta, in Senat si se afla in debatere in comisiile de specialitate din Camera Deputatilor.
Creanta, limitata la dublul sumei cu care a fost vanduta
O alta initiativa care, de asemenea, a trecut de Senat, este cea referitoare la cesiunea creantelor, si anume limitarea valorii pe care cesionarul unei creante o poate recupera de la consumator la maximum dublul sumei platite de acesta pentru a cumpara creanta de la cedent.
Modificarea legislatiei nu numai ca ar reduce datoriile celor care au fost cedati recuperatorilor de creante, dar ar da si dreptul rau-platnicilor sa rascumpere la de doua ori pretul de transfer creanta si sa se elibereze de datorii, inclusiv cu eliberarea de sarcini a bunurilor ipotecate/gajate.
Debitorii cu lichiditati vor beneficia, astfel, de o iertare de datorie, indiferent de situatia lor economica si sociala.
A treia initiativa prevede eliminarea caracterului de titlu executoriu pentru contractele de leasing/de credit incheiate cu consumatorii, precum si pentru contractele de garantie aferente acestora si limitarea penalitatilor si a altor obligatii de plata in cazul rezilierii contractului de creditare/leasing. Autorul proiectului motiveaza ca astfel instantele vor verifica contractele privind existenta clauzelor abuzive inainte ca creditorii sa poata incepe executarea silita. Aceasta se afla inca in dezbatere in Senat.
Reprezentantii institutiilor financiare sustin, insa, ca fiecare dintre aceste initiative vor avea, in final, efecte adverse asupra consumatorilor de servicii financiare, avand in vedere faptul ca punerea lor in aplicare va determina bancile sa inaspreasca conditiile de creditare, chiar disparitia unor produse de creditaare, cu efecte in special asupra consumatorilor vulnerabili.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul