top banner

Clientii impovarati, dusi cu vorba de autoritati

05 Ianuarie 2017 | Autor: Conso

Debitorii care au probleme cu plata ratelor la banci intra in noul an cu aceeasi povara. Promisiunile autoritatilor de ajutorare a acestora fie au fost amanate, fie, pe parcurs, au fost modificate in detrimentul clientilor. Este vorba atat de darea in plata, legea conversiei creditelor in franci si insolventa personala.
Aceasta din urma a constituit subiect de discutie in ultimii doi ani, a avut numeroase termene de intrare in vigoare, cel mai recent (30 decembrie 2016) fiind, din nou, amanat. 
Insolventa personala, amanata pentru 1 august
Fostul Guvern, care a decis si prima amanare, de la finalul lui 2015 un an mai tarziu, a decis, la jumatatea lunii trecute, ca noul termen de aplicare a legii sa fie 1 august 2017.
Executivul a justificat amanarea cu inca 7 luni prin faptul ca, pentru aplicarea noilor reglementari, este nevoie "de un sistem complex": infiintarea a 42 de comisii de insolventa la nivel teritorial, a aparatului tehnic necesar si adoptarea normelor de aplicare a legii.
"Pentru ca aceste noi structuri sa poata functiona, trebuie alocate resurse umane si financiare. Mai exact, este nevoie de specialisti care vor parcurge o etapa de pregatire profesionala cu durata intre una si trei luni. Neprelungirea termenului de intrare in vigoare a Legii ar determina imposibilitatea aplicarii procedurii administrative de insolventa pe baza de plan de rambursare si a procedurii simplificate de insolventa, in conditiile inexistentei, respectiv, subdimensionarii structurilor administrative de implementare", sustine Guvernul intr-un comunicat emis dupa anuntarea deciziei de amanare.
Legea privind insolventa persoanelor fizice a fost adoptata de Parlament in luna mai 2015 si prevede ca romanii cu datorii au posibilitatea sa-si declare falimentul personal. Acestia ar beneficia de doua proceduri: una administrativa, care prevede ca, in fata unei comisii de insolventa, isi vor putea stabili un plan de reesalonare a datoriilor pe 5 ani, si o procedura de lichidare in fata instantelor de judecata, care prevede lichidarea activelor din dotare pentru plata datoriilor.
Deocamdata, insa, cei in cauza mai au de asteptat pana la intrarea legii in vigoare.
Conversia creditelor, blocata la CCR
De asteptat au si cei cu credite in franci elvetieni, desi nu peste mult timp se implinesc doi ani de la cel mai recent soc la care au fost expusi, mai exact in 15 ianuarie 2017. Si asta pentru ca Legea privind conversia creditelor din franci in lei, desi adoptata de Parlament, a fost contestata la Curtea Constitutionala (CCR) inainte de a intra in vigoare, iar aceasta a amanat dezbaterea sesizarii pana in data de 18 ianuarie 2017.
Actul normativ a fost promis de autoritati inca din ianuarie 2015, imediat dupa ce francul s-a apreciat abrupt in fata celorlalte monede, inclusiv a leului, pe seama deciziei administrative a Bancii Elvetiei de a renunta la pragul de apreciere al monedei nationale, de 1,2 franci/euro, impus cu ani in urma.
Legea prevede conversia creditelor la cursul istoric, din momentul contractarii creditului, fara alte criterii de departajare, insa lasa loc la interpretari in privinta stabilirii dobanzii pentru imprumutul rezultat in urma conversiei.
Avand in vedere ca majoritatea creditelor de acest gen au fost acordate in perioada 2006 - 2008, conversia ar trebui sa se realizeze la un curs de 1,8-2,2 lei/franc, cat era cotatia in acea perioada, asadar la jumatate fata de acest moment, cand francul fluctueaza in jurul valorii de 4,2 lei/franc.
Nici Legea privind darea in plata nu a ramas in forma adoptata initial. Si aceasta a fost contestat la CCR, insa dupa intrarea in vigoare. Astfel, o parte dintre cei care au optat pentru predarea casei la banca in schimbul stergerii datoriei au beneficiat de o procedura simplificata. Insa dupa decizia CCR, exista multe neclaritati in legatura cu modalitatile concrete de aplicare a legii, care probabil ca vor disparea dupa publicarea motivatiei de catre Curte.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul