top banner

Comisia Juridica a votat noua forma a legii darii in plata

05 Aprilie 2016 | Autor: Conso

Programul Prima Casa va fi exceptat de la prevederile Legii privind darea in plata, potrivit votului dat marti in Comisia Juridica din Camera Deputatilor. Legea se va aplica si creditelor in derulare, iar plafonul pana la care creditele se incadreaza in prevederile Legii a fost majorat de la 150.000 de euro la 250.000 de euro.
Initiatorul legii, deputatul Daniel Zamfir, a propus ca legea sa includa si creditele Prima Casa, cu mentiunea ca garantia statului este platita, insa amendamentul a fost respins.
In ceea ce priveste plafonul, deputatii au votat in unanimitate majorarea acestuia.
"Cuantumul sumei imprumutate, la momentul acordarii, nu depasea echivalentul in lei a 250.000 euro, suma calculata la cursul de schimb publicat de catre Banca Nationala a Romaniei in ziua incheierii contractului de credit", se arata in amendamentul votat de deputati.
Sub incidenta legii raman si creditele garantate cu ipoteca
O alta modificare importanta introdusa de deputatii din Comisia Juridica se refera la includerea sub incidenta legii si a creditelor de consum cu ipoteca si a celor contractate cu scopul de a construi o locuinta.
"Creditul a fost contractat de consumator cu scopul de a achizitiona, construi, extinde, moderniza, amenaja, reabilita un imobil cu destinatie de locuinta sau, indiferent de scopul pentru care a fost contractat, este garantat cu cel putin un imobil avand destinatia de locuinta", se arata in amendamentul votat.
Legea se va aplica si celor executati silit
De asemenea, s-a discutat intens daca legea sa se aplice inclusiv celor  care au fost deja executati silit sau in curs de executare silita. In final s-a decis ca darea in plata sa se aplice si celor aflati in executare silita si celor la care executarea silita s-a incheiat.
In plus, deputatii au introdus si un amendament care ii exclude pe cei care au comis fraude in legatur? cu creditul care urmeaza a fi dat in plata.
"Consumatorul sa nu fi fost condamnat printr-o hotarare definitiva pentru infractiuni in legatura cu creditul pentru care s-a solicitat aplicarea prezentei legi", se mentioneaza in amendament.
Astfel, proiectul Legii privind darea in plata a trecut de Comisia juridica a Camerei Deputatilor si, cel mai probabil, va fi votat in plen miercuri, 13 aprilie.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul