top banner

Consiliul Fiscal: Riscul cresterii taxelor este unul major

13 August 2018 | Autor: Conso

Rectificarea bugetara incalca, si de data aceasta, majoritartea reglementarilor in domeniu, si sporeste riscul cresterii fiscalitatii, din cauza dezechilibrelor macroeconomice pe care le poate provoca. Consiliul Fiscal a emis o opinie-avertisment pe aceasta tema, in care atrage atentia asupra pericolelor la care ne expune Guvernul.
In opinie se subliniaza faptul ca “nici una din regulile fiscale statuate de Legea Responsabilitatii Fiscal-Bugetare” nu este respectata, cu o sigura exceptie (chiar si aceasta nesustenabila). Este vorba de nivelul deficitului exprimat ca procent in PIB (2,97% din PIB).
Insa si aceasta incadrare este pusa in discutie, avand in vedere ca, Guvernul prevede o crestere a PIB nominal cu 37,1 miliarde de lei fata de bugetul initial, care corespunde unei cresteri economice de 5,5%, considerara nerealista. 
“Consiliul Fiscal apreciaza drept excesiv de optimista proiectia de crestere economica de 5,5% in termeni reali avansata de Comisia Nationala de Strategie si Prognoza (CNSP) pentru 2018, data fiind cresterea anuala de doar 4% inregistrata conform datelor preliminare aferente primului trimestru al anului curent si dinamica inregistrata de principalii indicatori economici in trimestrul al doilea”, se arata in opinia Consiliului.
Investitiile, sacrificate din nou!
Proiectul contine o majorare a veniturilor bugetare cu 6,4 miliarde de lei, considerata a fi nerealista, si cu 7,5 miliarde de lei a cheltuielilor, insuficienta in opinia Consiliului, avand in vedere dimensiunea majorarilor salariale adoptate.
Consiliul sustine ca, desi estimarile de venituri din TVA si accize au fost revizuite in sens negativ, revizuirea nu este sugficienta (avand in vedere gradul redus de realizare in primul semestru). De asemenea, este punctata si reducerea cheltuielilor de investitii cu 1,1 miliarde de lei, care confirma trendul trasat, deja, de mai multi ani.
“Reducerea masiva a cheltuielilor de investitii din ultimii ani, pentru a acomoda presiunile de amploare localizate la nivelul cheltuielilor rigide (de natura salariilor si pensiilor) este cu atat mai putin oportuna intr-o economie in care insuficienta infrastructurii este identificata in mod sistematic drept element de blocaj la adresa cresterii economice pe termen lung”, se mai arata in opinia Consiliului.
Cheltuielile cu salariile, la maxim istoric
Totodata, majorarea accelerata a cheltuielilor “rigide” (salarii si pensii), in paralel cu reducerea investitiilor, sporesc riscul cresterii fiscalitatii in cazul unui scenariu advers.
“Este de remarcat, in particular, ca ponderea in PIB si in total cheltuieli bugetare (nete de fondurile UE) a cheltuielilor de personal in sectorul public este proiectata sa atinga maxime istorice in 2018, depasind chiar si nivelul pre-criza, evolutie de natura sa evidentieze vulnerabilitatea deja mentionata a pozitiei finantelor publice in eventualitatea materializarii unui soc macroeconomic advers”, noteaza Consiliul Fiscal.
In aceste conditii, in cazul nerealizarii cresterii economice estimate, al unor incasari mai mici la buget si al unor cheltuieli peste cel programate (toate acestea fiind considerate drept probabile de catre Consiliul Fiscal), riscul de depasire a limitei de deficit bugetar este unul semnificativ, in absenta adoptarii unor masuri compensatorii (cresteri de taxe).
“Consiliul Fiscal identifica asadar riscuri semnificative pe termen scurt la adresa evitarii intrarii in procedura de deficit excesiv, care se adauga tendintei deja existente de vulnerabilizare a pozitiei finantelor publice in conditiile inregistrarii unei deviatii persistente si de amploare de la obiectivul pe termen mediu”, se mai arata in documentul citat.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul