Parlamentarii par sa intoarca din nou fata catre debitorii in franci elvetieni, puternic afectati de deprecierea leului fata de moneda creditului. Insa, desi a trecut mai mult de un an de la cea mai recenta criza a leului in raport cu francul, dezbaterile pe o lege a conversiei evolueaza timid.
Deputatii din Comisia juridica au inceput, marti, discutiile pe aceasta tema, cu o amanare de doua saptamani, ceruta de deputatul Daniel Zamfir, initiatorul Legii privind darea in plata. Zamfir sustine ca va veni cu o propunere de modificare a actului normativ in favoarea clientilor.
La lucrarile de azi ale Comisiei a participat si Alin Iacob, presedintele Asociatiei Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF). AURSF a propus Parlamentului, inca din toamna anului 2014, inainte de criza francului, realizarea unei conversii la curs istoric plus 20%. Ulterior, AURSF a participat la o multitudine de dezbateri in Parlament si la Ministerul Finantelor Publice, solicitand adoptarea unui act normativ care sa rezolve problemele debitorilor cu credite in franci elvetieni.
In forma adoptata in 2014 de Senat, Legea, initiata de deputatul Ana Birchall, spune ca debitorii cu credite in valuta pot solicita conversia in moneda in care incaseaza veniturile, la cursul de schimb din data solicitarii, fara costuri si garantii suplimentare.
Insa clientii imprumutati in franci elvetieni solicita parlamentarilor sa modifice actul normativ astfel incat conversia creditelor in valuta sa se faca fie la cursul de la data semnarii contractului de credit, fie la un curs mai mic decat cel al pietei, pentru a atenua din impactul deprecierii leului fata de franc.
Invazie de proiecte, dar nicio Lege
Pe langa proiectul propus de Ana Birchall, in Parlament a fost depus si un proiect al Ministerului Finantelor Publice (MFP), initiat de fostul ministru, Darius Valcov, in primavara anului trecut si modificat, in toamna, de Eugen Teodorovici in urma discutiilor cu reprezentantii asociatiilor de debitori.
Proiectul prevede conversia creditelor din orice valuta in lei, la cursul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) din ziua conversiei, dar cu aplicarea unui discount de 15% din soldul rezultat in urma conversiei. Reprezentantii clientilor au solicitat un discount de minim 25%, avand in vedere ca o banca din sistem a oferit clientilor un discount de 22,5%, fara a avea garantia statului, cum se va intampla in celelalte cazuri daca legea trece in forma propusa.
Garantia statului ar urma sa acopere 50% din soldul rezultat in urma conversiei, dupa aplicarea discount-ului.
Creditele externalizate nu sunt acoperite de proiect
Legea vizeaza creditele in valutele in fata carora leul s-a depreciat cu mai mult de 50% din momentul acordarii pana in momentul conversiei. In plus, este vorba de creditele imobiliare, ipotecare, dar si cele de nevoi personale cu ipoteca, folosite in scop locativ. Acestea din urma au fost introduse in proiect la cererea reprezentantilor clientilor.
In schimb, nu se face nicio referire in actul normativ la creditele externalizate de banci, desi reprezentantii clientilor au cerut ca si acestea sa fie acoperite de lege.
In plus, doar clientii cu restante de maxim 60 de zile vor putea solicita conversia.
Pe de alta parte, proiectul prevede limitari pentru dobanda perceputa de banca la noul credit, si impune ca rata aferenta noului credit sa nu depaseasca echivalentul in lei al ratei dinaintea conversiei.
In schimb, clientul va plati doua comisioane aferente garantiei statului, unul de 0,49% anual, la sold, catre Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, si unul de risc, de 0,1% din suma garantata, platibil la acordarea garantiei catre Ministerul Finantelor Publice.
Din vechiul proiect au fost eliminate, la solicitarea reprezentantilor clientilor, limita de venit lunar, de 3.000 de lei, si de suma a creditului final, de 300.000 de lei.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News