Analistii financiar-bancari intrevad modificari in politica monetara a BNR abia pentru anul 2014. Fara o flexibilizare insa, sansele ca dobanzile la creditele in lei sa scada sunt destul de mici.
O scadere a dobanzii de politica monetara a BNR sau o reducere a rezervelor minime obligatorii ar putea atrage dupa sine o scadere a costurilor pe care bancile comerciale le percep in cazul creditelor in lei.
Nivelul actual al dobanzii de politica monetara de 5.25%, este in vigoare din martie 2012 iar in ultimul an ofertele de credite in lei catre populatie nu au cunoscut decat reduceri marginale de pret.
Nici piata interbancara nu s-a miscat semnificativ. Doar in lunile de primavara, imediat dupa reducerea dobanzii de politica monetara, ratele Robor au scazut cu aproximativ 1 procent pana la 4% - 5%, in functie de scadenta. In scurt timp insa tendinta de crestere s-a reluat iar Robor a ajuns din nou in intervalul 5,5%-6%.
De asemenea, nivelul actual al rezervelor minime obligatorii aplicat pasivelor in lei, de 15%, este in vigoare din vara lui 2009.
“Dobanda de politica monetara ar putea fi mentinuta la nivelul de 5,25% pe tot parcursul anului 2013. Totodata, rezervele minime obligatorii ar putea ramane nemodificate in anul 2013, atat pentru pasivele in lei cat si pentru cele in valuta”, se precizeaza intr-un comunicat al Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari.
Fara schimbari in aceste instrumente, o scadere a dobanzilor la creditele in lei poate fi posibila doar daca bancile vor accepta o reducere a marjelor de profit, pentru a deveni mai atractive. Iar, in ultimele 12 luni reducerile nu s-au intalnit decat in cazul catorva banci,
BCR , Banca Transilvania, CEC Bank si Garanti Bank au oferte cu DAE sub 10%. BRD, Millennium Bank, Raiffeisen Bank, Carpatica, UniCredit Tiriac Bank, Banca Romaneasca si Intesa Sanpaolo Bank au oferte cu DAE cuprins intre 10% si 11%.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News