top banner

Creditarea populatiei este sustinuta de finantarile imobiliare

23 Iulie 2013 | Autor: Marius Serban

Creditele pentru locuinta reprezinta singurul segment unde soldul imprumuturilor inregistreaza cresteri in prima parte a acestui an, conform celor mai recente date publicate de BNR.
In iunie 2013, soldul creditelor pentru locuinta a ajuns la 38,8 miliarde lei, cu 4,9% mai mult decat la inceputul anului. Fata de anii anteriori, se observa o usoara incetinire a ritmului de crestere, justificata partial si de faptul ca pe masura ce soldul creste, dinamica procentuala se atenueaza.
Comparativ cu decembrie 2008, soldul creditelor pentru locuinte inregistreaza un avans de peste 85%, ceea ce arata baza de pornire redusa de la care s-a pornit. Practic, pana sa vina criza financiara, bancile si-au axat activitatea de creditare pe credite de consum, iar ulterior s-au concentrat pe finantarile imobiliare.
Aceasta schimbare de directie a fost influentata major de politicile guvernamentale, prin introducerea programului Prima Casa.
Un aspect important il reprezinta impulsionarea creditarii in lei pentru finantarile imobiliare. Pe acest segment, se observa o dinamica mai alerta inca din 2012, cand finantarile in lei au avansat cu 20%. In primul semestru din acest an, tendinta s-a mentinut si s-a consemnat un avans cu inca 14%.
Ponderea creditelor in lei este insa extrem de redusa, deoarece reprezinta doar 5% din totalul creditelor pentru locuinte acordate populatiei.
Prin urmare, creditul imobiliar in valuta domina mai departe piata creditelor pentru locuinte. Chiar daca in procente, evolutia este mai lenta, sumele in valori absolute arata preferinta puternica a populatiei pentru finantari in moneda straina, atunci cand vine vorba de achizitia unei case.
In primul semestru din 2013, soldul creditelor in euro a crescut cu echivalentul a 1,8 miliarde lei. Prin comparatie, soldul actual al tuturor creditelor in lei acordate de banci este de numai 2 miliarde lei.
Pe segmentul creditelor de consum, activitatea bancara este intr-un declin continuu, soldul imprumuturilor avand aceeasi tendinta descrescatoare de peste 4 ani. In primul semestru din 2013, piata s-a contractat cu inca 3,6%, iar fata de decembrie 2008, soldul creditelor este mai mic cu aproape 25%.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul