Creditele pentru locuinta reprezinta singurul segment unde soldul imprumuturilor inregistreaza cresteri in prima parte a acestui an, conform celor mai recente date publicate de BNR.
In iunie 2013, soldul creditelor pentru locuinta a ajuns la 38,8 miliarde lei, cu 4,9% mai mult decat la inceputul anului. Fata de anii anteriori, se observa o usoara incetinire a ritmului de crestere, justificata partial si de faptul ca pe masura ce soldul creste, dinamica procentuala se atenueaza.
Comparativ cu decembrie 2008, soldul creditelor pentru locuinte inregistreaza un avans de peste 85%, ceea ce arata baza de pornire redusa de la care s-a pornit. Practic, pana sa vina criza financiara, bancile si-au axat activitatea de creditare pe credite de consum, iar ulterior s-au concentrat pe finantarile imobiliare.
Aceasta schimbare de directie a fost influentata major de politicile guvernamentale, prin introducerea programului Prima Casa.
Un aspect important il reprezinta impulsionarea creditarii in lei pentru finantarile imobiliare. Pe acest segment, se observa o dinamica mai alerta inca din 2012, cand finantarile in lei au avansat cu 20%. In primul semestru din acest an, tendinta s-a mentinut si s-a consemnat un avans cu inca 14%.
Ponderea creditelor in lei este insa extrem de redusa, deoarece reprezinta doar 5% din totalul creditelor pentru locuinte acordate populatiei.
Prin urmare, creditul imobiliar in valuta domina mai departe piata creditelor pentru locuinte. Chiar daca in procente, evolutia este mai lenta, sumele in valori absolute arata preferinta puternica a populatiei pentru finantari in moneda straina, atunci cand vine vorba de achizitia unei case.
In primul semestru din 2013, soldul creditelor in euro a crescut cu echivalentul a 1,8 miliarde lei. Prin comparatie, soldul actual al tuturor creditelor in lei acordate de banci este de numai 2 miliarde lei.
Pe segmentul creditelor de consum, activitatea bancara este intr-un declin continuu, soldul imprumuturilor avand aceeasi tendinta descrescatoare de peste 4 ani. In primul semestru din 2013, piata s-a contractat cu inca 3,6%, iar fata de decembrie 2008, soldul creditelor este mai mic cu aproape 25%.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News