Ratele medii ale dobanzilor au inregistrat cele mai mari scaderi la creditele cu garantii ipotecare in luna iulie, atat pentru finantarile in lei cat si pentru cele in euro. La creditele de nevoi personale, dobanzile au evoluat diferit in functie de moneda, iar la depozite dobanzile au ramas neschimbate.
Daca in lunile anterioare bancile au ieftinit cu precadere creditele imobiliare, in iulie reducerile s-au concentrat in zona
creditelor de nevoi personale cu ipoteca, conform raportului lunar Conso.ro privind
evolutia dobanzilor.
La lei, rata medie a dobanzii a coborat cu 0,2 puncte procentuale fata de nivelul din iunie, ajungand la 12,6%.
La imprumuturile in euro, scaderea a fost chiar mai ampla – 0,3 puncte procentuale – rata medie a dobanzii ajungand la 7,7%.
Ratele dobanzilor de la creditele imobiliare au suferit modificari mai putin semnificative in iulie. Imprumuturile in euro au continuat sa se ieftineasca, rata medie a dobanzii scazand pentru a 15-a luna consecutiv. Ca si in lunile anterioare, scaderea a fost una lenta (0,1 procentuale), rata medie a dobanzii ajungand la 7%, un minim istoric pentru bancile din Romania.
La creditele in lei, rata medie a dobanzii a stagnat la 11,7%, dupa ce in luna anterioara inregistrase o crestere.
Creditele personale: finantarile in lei reintra in sezonul reducerilor
Dobanzile medii la creditele de nevoi personale au avut evolutii diferite in iulie, in functie de moneda creditului.
La creditele in lei, rata medie a dobanzii a scazut cu 0,5 puncte procentuale pana la 14%, dupa ce in iunie au inregistrat o crestere de 0,2 puncte procentuale.
In schimb, la creditele in euro, rata dobanzii a crescut cu 0,1 puncte procentuale, pana la 12,4%.
In urma acestor evolutii, diferenta dintre dobanda medie la creditele in lei si la cele in euro s-a ingustat la numai 1,6 puncte procentuale. In urma cu 12 luni, ecratul era de peste 5 puncte procentuale.
La creditele auto, evolutia a fost asemanatoare. La lei, rata medie a dobanzii a scazut cu 0,3 puncte procentuale, pana la 14,6%. In schimb, la imprumuturile in euro, ratele dobanzilor au stagnat la 10,9%.
La cardurile de credit, rata medie a dobanzii a crescut usor in iulie, cu 0,1 puncte procentuale, pana la 23,9%.
Dobanzile la depozite raman neschimbate
Daca in iunie, dobanzile la depozite au inregistrat modificari minore, in iulie acestea au ramas la fel de inerte.
Singura modificare care a intervenit este la depozitele in lei cu scadenta de 12 luni. Rata medie a dobanzii a crescut cu 0,1 puncte procentuale, pana la 6,3%.
Cel mai inalt randament la lei - 6,4% - se obtine pentru depozitele cu scadenta de 3 luni. Pentru celelalte scadente se obtine o dobanda medie de 6,3%.
Pentru depozitele in euro, ratele medii ale dobanzii au ramas nemodificate in intervalul 2,5%-3%.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News