top banner

Credite in lei cu dobanda variabila: Robor isi arata riscurile ascunse!

31 Ianuarie 2014 | Autor: Conso

Ratele Robor s-au majorat peste noapte cu 1 punct procentual, ceea ce va duce la cresterea ratelor pentru toti clientii care au credite in lei cu dobanda variabila.
Pe 31 ianuarie 2014, s-a produs inevitabilul: dobanzile interbancare in lei au facut un salt considerabil. Robor la 3 luni s-a majorat peste noapte de la 2,43% la 3,52%, iar Robor la 6 luni  -  de la 2,73% la 3,26%. Cumulat, in ultimele 2 zile, dobanzile Robor contabilizeaza cresteri de aproape 1,5 puncte procentuale.
Acesti indici sunt utilizati de banci pentru a actualiza dobanzile la creditele in lei cu dobanda variabila, ceea ce inseamna ca dobanzile vor creste la urmatoarea actualizare, daca evolutiile actuale de pe piata monetara se vor mentine.
In cursul lui 2013, creditele in lei s-au ieftinit semnficativ, ca urmare a reducerii extrem de rapide a indicilor monetari (de la 6% la inceput de an, au coborat pana la 2%). Asa cum Conso.ro a semnalat, aceste scaderi sunt temporare, iar indicele Robor este extrem de volatil. In mod traditional, au avut loc modificari ample ale dobanzilor interbancare la lei, motiv pentru care creditele imobiliare in lei sunt expun clientii la riscuri majore.
Impactul asupra consumatorilor s-a accentuat din vara acestui an, cand guvernul (la recomandarea BNR) a eliminat componenta in euro din programul Prima casa. Astfel, populatia a fost fortata sa se indatoreze in lei si sa suporte ulterior, consecintele variabilitatii dobanzilor in lei. Anterior, consumatorii s-au ferit de aceste imprumuturi, motiv pentru care aproape toate creditele Prima casa s-au acordat in euro.
De exemplu, la un credit Prima Casa in valoarea de 150.000 lei pe 30 ani, rata lunara era de 760 lei, atunci cand Robor 3M era de 2%. Tinand cont de noul indice Robor, rata lunara va urca la 900 lei, in crestere cu 140 lei. Daca dobanzile interbancare vor continua sa creasca, ratele vor deveni tot mai mari.
La un credit Prima casa in euro pe 30 ani, rata lunara ar fi fost de 165 euro. Daca tinem cont de nivelul maxim al cursului atins recent (de aproape 4,55), suma de plata ar fi fost de 750 lei. Astfel, clientii ar fi platit mult mai putin, cu toate ca leul s-a depreciat considerabil.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

Achiziționarea unei locuințe este o decizie foarte importantă, ce implică numeroase scenarii și factori de luat în considerare. De la alegerea locației care să corespundă nevoilor tale, la tipul de locuință preferat, până la stabilirea bugetului pentru achiziție și mobilare, dar și alegerea tipului de finanțare convenabil.

19 Mar 2025 | Credite imobiliare
Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Intenția autorităților de a înjumătăți plafonul de garanții aferent creditelor Noua Casă ne oferă ocazia de a evalua opțiunile de finanțare actuale ale celor care își caută o locuință.

07 Mar 2025 | Credite imobiliare
Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Chiar dacă un credit bancar pare împovărător pe termen lung, meritul băncilor este că filtrează riscurile aferente investiției în proiecte încă nefinalizate.

12 Feb 2025 | Credite imobiliare
Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

IRCC a scazut din ianuarie la 5,66% si urmeaza o noua ajustare in jos in aprilie, dar foamea statului de bani ar putea impiedica BNR sa taie hotarat dobanzile.

14 Ian 2025 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul