Cresterea dobanzilor interbancare s-a facut simtita la creditele in lei garantate cu ipoteca, care s-au scumpit in mai, dupa 4 luni de scaderi ample. Dobanzile pentru creditele fara ipoteca au continuat sa scada. Acelasi lucru s-a intamplat si cu dobanzile la creditele in euro, insa viteza de scadere s-a redus fata de lunile precedente.
Luna mai a adus scaderi de dobanda la credite si depozite, cu exceptia creditelor in lei garantate cu ipoteca, conform
raportului lunar Conso.ro privind evolutia dobanzilor.
Dupa 4 luni consecutive de scaderi ample, pentru creditele imobiliare si cele de nevoi personale cu ipoteca in lei ratele dobanzilor au crescut.
Cel mai afectate au fost creditele de nevoi personale cu ipoteca, a caror dobanda medie a urcat cu 0,4 puncte procentuale (de la 11,8% la 12,2%).
Creditele imobiliare au fost afectate mai putin, dobanzile majorandu-se cu numai 0,2 puncte procentuale (de la 11,2% la 11,4%).
Cresterile s-au produs in contextul majorarii dobanzilor interbancare in lei. Acestea au avut un trend crescator in luna mai, dupa ce in aprilie au atins minime istorice, coborand sub 6% pentru toate scadentele. In mai, ratele Robor au revenit la valori de peste 7%.
Noi scaderi de dobanda la creditele de consum
Evolutia dobanzilor interbancare a avut un impact mai mic in zona creditelor de consum. La creditele de nevoi personale si la cele auto, trendul de scadere din ultimele luni a continuat, insa cu o viteza mai redusa.
Daca in aprilie dobanda medie la creditele de nevoi personale scadea cu 0,7 puncte procentuale, in mai, aceasta s-a redus doar cu 0,2 puncte procentuale, pana la 14,3%. Acesta este cel mai scazut nivel al dobanzii medii, inregistrat in ultimele 20 de luni.
La fel s-a intamplat si in cazul creditelor auto, unde rata medie a dobanzii a scazut de la 14,9% la 14,8%.
Pentru cardurile de credit, ratele dobanzilor au coborat cu 0,2 puncte procentuale, pana la 23,7%. Evolutia si viteza de scadere se inscriu in tendinta manifestata in ultimele 4 luni.
Depozite: dobanzile aluneca sub pragul de 6,5%
Luna mai a adus scaderi de dobanda si la depozitele in lei, insa ritmul de scadere s-a redus semnificativ fata de lunile precedente.
Cea mai ampla reducere a avut loc la depozitele pe 1 an. Rata medie a dobanzii a ajuns la 6,3%, mai mica cu 0,2 puncte procentuale decat in aprilie.
Pentru celelalte scadente, dobanda medie a coborat cu 0,1 puncte procentuale, pana la 6,4%.
Structura dobanzii pe termene de scadenta indica o posibila scadere a randamentelor in lei la depozite si in perioada urmatoare.
Credite in euro: scaderile au devenit foarte lente
Dobanzile medii la imprumuturile in euro si-au continuat trendul de scadere, insa intr-un ritm mult mai lent decat in lunile precedente.
Cele mai importante reduceri s-au inregistrat la dobanzile de la creditele de nevoi personale. Acestea au scazut cu 0,2 puncte procentuale, pana la 12,6%.
La creditele imobiliare si cele de nevoi personale cu ipoteca, dobanzile au coborat cu 0,1 puncte procentuale, ajungand la 7,2%, respectiv 8,1%.
Dobanzile la creditele auto au ramas neschimbate in mai fata de aprilie, la 10,6%.
Un semnal de stagnare vine si din zona depozitelor in euro, unde dobanzile au ramas la acelasi nivel inregistrat in luna precedenta si aproximativ neschimbate fata de martie. Cel mai inalt randament – 2,9% - se obtine pentru depozitele pe 12 luni, iar cel mai scazut – 2,5%- pentru plasamentele cu scadenta de 1 luna.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News