top banner

Creditele imobiliare au avansuri diferite si in oferta aceleiasi banci

12 Septembrie 2016 | Autor: Conso

Bancile au majorat semnificativ avansul la creditele imobiliare, aruncand vina pe legea darii in plata. Ulterior, unele dintre ele au facut un pas inapoi si au lansat pe piata oferte cu avans diferit, in functie de diferite criterii. Astfel, pe piata sunt acum credite cu avans cuprins intre 15% si 40%.
Asadar, toamna incepe cu o piata ipotecara care incearca sa depaseasca impasul creat, astfel incat bancile sa isi poata desfasura principala activitate, aceea de a da credite. Si asta in conditiile in care plafonul pentru Prima Casa a fost epuizat, iar suplimentarea promisa inca nu s-a produs.
Dupa ce au dus avansurile la 35% - 40%, bancile s-au trezit ca aproape nimeni nu si le mai permite. Si atunci au inceput sa vina cu tot felul de artificii pentru a reaprinde interesul clientilor.
Unele au redus avansul pentru locuintele din anumite localitati (BCR si CEC Bank) sau pentru scadente mai scurte (BCR), altele percep avans mai redus pentru clientii care aduc in garantie inca un imobil pe langa cel cumparat prin credit (BRD), iar altele au introdus deja ofertele „fara dare in plata”.
Criterii stricte pentru un avans de 15%
Cu avans de 15% se poate contracta un credit de casa de la CEC Bank, BCR, BRD, Libra Internet Bank sau Credit Europe Bank.    
Insa avansul de 15% nu este valabil pentru toti clientii si indiferent unde se afla locuinta care se cumpara prin credit.
Spre exemplu, BRD percepe un avans minim de 15% doar celor care „pot prezenta o garantie suplimentara imobilului care face obiectul creditului”, adica mai au un imobil cu care garanteaza imprumutul. Pentru ceilalti clienti, care aduc un singur imobil in garantie, avansul poate fi de 25% sau de 35%, „in functie de profilul clientului si tipul imobilului”, noteaza banca pe site-ul propriu.
La BCR, avansul de 15% este valabil doar pentru locuintele din anumite localitati, si doar pentru imprumuturile pe o perioada de maxim 20 de ani. Pentru scadente mai lungi, avansul minim perceput de banca este 25%, dar pentru locuintele din aceleasi localitati. Pentru clientii care nu se incadreaza in niciuna din situatiile descrise, avansul minim se mentine la 35%.
Iar la CEC Bank, avansul de 15% este valabil doar pentru creditele de peste 250.000  de euro sau daca se aduc in garantie alte tipuri de bunuri imobile. In plus, pentru creditele destinate cumpararii de locuinte in orasele resedinta de judet, banca deruleaza o campanie promotionala pana la finalul acestui an. In cadrul campaniei, se acorda credite cu avans minim de 20% sau de 30%, insa pentru un avans mai mic, dobanzile sunt ceva mai mari. 
Cele mai ridicate avansuri ajung la 35% - 40%
Cei care isi permit un avans de 20% din valoarea locuintei pot merge si la Piraeus Bank, Banca Romaneasca, OTP Bank, Banca Transilvania sau Banca Feroviara.
In cazul ultimelor doua banci, avansul a fost diferentiat pe categorii de clienti din momentul in care a fost anuntata majorarea, la jumatatea lunii mai. Astfel, la Banca Transilvania, de 20% avans beneficiaza clientii care isi cumpara prima locuinta si care solicita un credit de maxim 125.000 de euro, echivalent in lei. Pentru celelalte credite ipotecare in lei, avansul este de 25%.
Banca acorda si credite cu avans minim de 35%, in functie de moneda si tipul garantiei, dar are in oferta si un imprumut cu 40% avans, pentru care, insa, nu solicita garantie imobiliara.
Pe de alta parte, la Banca Feroviara, avansul de 20% este valabil doar pentru sume de pana in 350.000 lei, peste acest prag avansul urcand la 25%.
Cu cele mai ridicate avansuri la ipotecarele in lei, fara a avea oferte cu avans redus macar pe anumite categorii de clienti, au ramas Intesa Sanpaolo Bank, Marfin Bank, Alpha Bank, cu avans minim 30%, Bancpost - 33% si Raiffeisen Bank cu 35%.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul