Bancile au majorat semnificativ avansul la creditele imobiliare, aruncand vina pe legea darii in plata. Ulterior, unele dintre ele au facut un pas inapoi si au lansat pe piata oferte cu avans diferit, in functie de diferite criterii. Astfel, pe piata sunt acum credite cu avans cuprins intre 15% si 40%.
Asadar, toamna incepe cu o piata ipotecara care incearca sa depaseasca impasul creat, astfel incat bancile sa isi poata desfasura principala activitate, aceea de a da credite. Si asta in conditiile in care plafonul pentru Prima Casa a fost epuizat, iar suplimentarea promisa inca nu s-a produs.
Dupa ce au dus avansurile la 35% - 40%, bancile s-au trezit ca aproape nimeni nu si le mai permite. Si atunci au inceput sa vina cu tot felul de artificii pentru a reaprinde interesul clientilor.
Unele au redus avansul pentru locuintele din anumite localitati (BCR si CEC Bank) sau pentru scadente mai scurte (BCR), altele percep avans mai redus pentru clientii care aduc in garantie inca un imobil pe langa cel cumparat prin credit (BRD), iar altele au introdus deja ofertele „fara dare in plata”.
Criterii stricte pentru un avans de 15%
Cu avans de 15% se poate contracta un credit de casa de la CEC Bank, BCR, BRD, Libra Internet Bank sau Credit Europe Bank.
Insa avansul de 15% nu este valabil pentru toti clientii si indiferent unde se afla locuinta care se cumpara prin credit.
Spre exemplu, BRD percepe un avans minim de 15% doar celor care „pot prezenta o garantie suplimentara imobilului care face obiectul creditului”, adica mai au un imobil cu care garanteaza imprumutul. Pentru ceilalti clienti, care aduc un singur imobil in garantie, avansul poate fi de 25% sau de 35%, „in functie de profilul clientului si tipul imobilului”, noteaza banca pe site-ul propriu.
La BCR, avansul de 15% este valabil doar pentru locuintele din anumite localitati, si doar pentru imprumuturile pe o perioada de maxim 20 de ani. Pentru scadente mai lungi, avansul minim perceput de banca este 25%, dar pentru locuintele din aceleasi localitati. Pentru clientii care nu se incadreaza in niciuna din situatiile descrise, avansul minim se mentine la 35%.
Iar la CEC Bank, avansul de 15% este valabil doar pentru creditele de peste 250.000 de euro sau daca se aduc in garantie alte tipuri de bunuri imobile. In plus, pentru creditele destinate cumpararii de locuinte in orasele resedinta de judet, banca deruleaza o campanie promotionala pana la finalul acestui an. In cadrul campaniei, se acorda credite cu avans minim de 20% sau de 30%, insa pentru un avans mai mic, dobanzile sunt ceva mai mari.
Cele mai ridicate avansuri ajung la 35% - 40%
Cei care isi permit un avans de 20% din valoarea locuintei pot merge si la Piraeus Bank, Banca Romaneasca, OTP Bank, Banca Transilvania sau Banca Feroviara.
In cazul ultimelor doua banci, avansul a fost diferentiat pe categorii de clienti din momentul in care a fost anuntata majorarea, la jumatatea lunii mai. Astfel, la Banca Transilvania, de 20% avans beneficiaza clientii care isi cumpara prima locuinta si care solicita un credit de maxim 125.000 de euro, echivalent in lei. Pentru celelalte credite ipotecare in lei, avansul este de 25%.
Banca acorda si credite cu avans minim de 35%, in functie de moneda si tipul garantiei, dar are in oferta si un imprumut cu 40% avans, pentru care, insa, nu solicita garantie imobiliara.
Pe de alta parte, la Banca Feroviara, avansul de 20% este valabil doar pentru sume de pana in 350.000 lei, peste acest prag avansul urcand la 25%.
Cu cele mai ridicate avansuri la ipotecarele in lei, fara a avea oferte cu avans redus macar pe anumite categorii de clienti, au ramas Intesa Sanpaolo Bank, Marfin Bank, Alpha Bank, cu avans minim 30%, Bancpost - 33% si Raiffeisen Bank cu 35%.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News