top banner

Creditele imobiliare cu dobanzi fixe sub 5% in primii ani prind avant

17 Decembrie 2024 | Autor: Cristian Dogaru

Creditele imobiliare cu dobanzi fixe sub 5% in primii ani prind avant

Foto Unsplash.com

Cea mai avantajoasa oferta vine de la BRD, unde dobanda poate fi 4,8% in cazul creditelor “verzi” cu incasare venit si avans de minim 20%.
Ofertele cu dobanzi fixe in primii ani de rambursare a imprumuturilor imobiliare s-au profilat ca solutie oferita de banci dupa majorarea inflatiei si a dobanzilor bancare, initiativa gandita pentru a creste cererea in acest segment de creditare. 
Uzual, bancile ofera dobanzi fixe introductorii timp de 3-5 ani, iar apoi algoritmul de calcul al dobanzii urmareste indicele IRCC, la care se adauga o anumita marja. 
BRD a intrat recent in clubul bancilor care ofera dobanzi sub 5% pentru creditele imobiliare. Iar in cazul imprumuturilor “verzi”, pentru locuinte eficiente energetic, dobanda in primii 3 ani scade chiar la 4,8%, in cazul in care solicitantul este dispus sa achite un avans de 20% sau mai mare, incaseaza veniturile in cont la BRD si are asigurare de viata. 
Pentru un avans de sub 20% si fara incasarea veniturilor in cont, dobanda fixa este de 5% in primii 3 ani. In ambele cazuri, dobanda se va calcula din anul 4 adaugand marja bancii peste indicele IRCC (2,19% in cazul in care avansul e de minim 20% sau 2,39% in caz contrar). 
De mentionat ca banca ofera pentru acelasi tip de imprumut si varianta unei dobanzi fixe pana la scadenta (7,89% daca se ofera un avans de minim 20% sau 8,09% daca avansul e de sub 20%) sau a unei dobanzi variabile din start, cu o marja peste IRCC de 2,15% (avans minim 20%) sau 2,55% (avans sub 20%). 
Care sunt celelalte banci care propun dobanzi fixe sub 5%
Banca Transilvania deruleaza o promotie pana in 20 decembrie pentru creditele imobilizare verzi unde dobanda fixa timp de 3 ani scade la 4,9% in cazul in care solicitantii primesc veniturile in cont. 
Oferta este dedicata achizitiei sau refinantarii imobilelor cu clasa energetica A. Procentul dobanzii fixe introductorii creste la 5.10% in cazul in care nu se incaseaza salariul in cont sau la 6.40% daca imobilul are o alta clasa energetica si nici nu se incaseaza salariul in cont.
Dupa cei trei ani, dobanda va fluctua dupa algoritimul IRCC+1,9%. Dobanda in afara campaniei pentru acest produs era de 5,49%. Avansul minim este de 15%. 
Tot un tip de credit imobiliar verde („Casa verde” se numeste produsul) propune si Raiffeisen Bank la dobanda de 4,9% fixa pentru 3 ani cu virare venit si asigurare viata. Ulterior dobanda va fluctua dupa algoritmul IRCC+2,3%. Avansul minim este de 15%, dar pot exista fluctuatii in functie de localitate. 
Similar, BCR are o oferta pentru locuinte verzi cu 4,99 % dobanda fixa 3 ani si ulterior variabila dupa IRCC+2,3% pentru solicitantii care au asigurare de viata si primesc veniturile in cont. Cand nu se primesc veniturile in cont, dobanda fixa urca la 5,99%, iar marja la 3,30%. 
Cum sa primesti o dobanda mai mica
Dupa cum se vede si din exemplele prezentate mai sus, cele mai avantajoase oferte vin pe segmentul creditelor verzi, pentru locuintele eficiente energetic. 
Un argument in plus pentru acordarea acestor dobanzi reduse il reprezinta asigurarea de viata, virarea veniturilor in cont si existenta unui avans mai mare decat cel perceput standard (minim 20% in loc de minim 15% din valoarea creditului, precum in exemplul BRD). 
Oferirea unui avans mai mare reprezinta insa si o buna oportunitate de a plati in final dobanzi totale mai mici, dobanzile fiind calculate la sold, astfel incat este recomandat sa folositi aceasta ocazie mai ales cand situatia economica nu este foarte optimista (puteti economisi pentru un avans mai mare cand intuiti ca piata imobiliara va stagna sau va suferi corectii in perioada imediat urmatoare). 
„Compararea ofertelor pentru a gasi cele mai avantajoase variante pentru creditele imobiliare trebuie sa urmareasca nu doar cele mai mici dobanzi fixe introductorii, ci si marjele aplicabile cand se revine la dobanzi variabile. De asemenea, pentru a se obtine costuri cat mai mici, solicitantii trebuie sa se asigure ca veniturile li se vireaza in contul bancii de la care vor sa ia credit. Pentru a scapa de toata bataia de cap, cel mai simplu este sa se adreseze unui broker de credite, care ii va ajuta in mod gratuit sa obtina cea mai buna oferta”, spune Robert Merlusca, director general CMG Broker. 
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Ce diferenta exista intre dobanzile creditelor ipotecare si ale celor de consum?

Ce diferenta exista intre dobanzile creditelor ipotecare si ale celor de consum?

Creditele de consum de valoare mica au cele mai mari dobanzi iar creditele ipotecare cu dobanzi fixe in primii ani-cele mai mici.

03 Dec 2024 | Credite imobiliare
IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul