Marjele enorme de dobanda practicate de banci la creditele in euro au putut fi camuflate de nivelul extrem de scazut al Euribor. Dobanzile interbancare super-reduse sunt pe cale sa iasa din garantie, astfel ca ratele la credite nu mai pot fi tinute mult timp la valorile actuale. In urmatorii ani, clientii se pot astepta la rate tot mai mari.
Din cea de-a doua parte a anului, dobanzile interbancare la euro au inceput sa creasca lent. Euribor la 3 luni a urcat de 0,6-0,7% la peste 1%. Motivul a fost anuntul cu privire la disparitia treptata a stimulilor care au permis dobanzilor sa scada la valori exceptional de scazute.
In decursul crizei financiare, Banca Centrala Europeana a sustinut bancile europene prin furnizarea de lichiditati nelimitate la costuri extrem de scazute. Pe masura ce economia din zona euro a inceput sa dea semne de revenire, BCE a anuntat ca va renunta treptat la masurile de sustinere.
Si asa cum se intampla des pe pietele financiare, asteptarile influenteaza evolutia pietei, astfel ca dobanzile interbancare au inceput sa se miste incet spre valori mai inalte.
Acest proces este unul firesc si este de asteptat sa continue o perioada destul de lunga. In conditii normale de functionare a economiei europene, ratele Euribor se situeaza intre 2% si 3%, astfel ca ajustarile necesare vor fi destul de importante.
Dobanzile variabile sunt in urcare
Traseul ce va fi parcurs de Euribor va influenta in mod direct ratele de dobanda practicate de banci la creditele in euro.
In cazul creditelor cu dobanda variabila, legislatia actuala obliga bancile sa indexeze dobanzile practicate dupa Euribor, astfel ca toti clientii cu astfel de credite vor fi afectati de aceasta evolutie.
In schimb, persoanele care au credite cu dobanda fixa nu vor fi afectate, deoarece costul creditului nu depinde evolutiile ratelor Euribor. Acest tip de credite sunt insa destul de rare, fiind in special disponibile in oferta de credite de nevoi personale.
Creditele imobiliare, in schimb, sunt de cele mai multe ori acordate in conditii de dobanda variabila, astfel ca cei aflati in aceasta situatie vor trebuie sa se astepte in timp la majorari succesive ale ratelor.
Cum pe termen mediu este de asteptat ca ratele Euribor sa creasca semnificativ, singura solutie de protejare pentru cei care au credite cu dobanzi variabile ramane refinantarea.
Marjele de dobanda isi arata adevarata fata
In prezent, bancile ofera credite la marje de dobanda foarte mari comparativ cu cele din zona euro. Datorita nivelul extrem de scazut inregistrat de Euribor in ultima perioada, adevaratul cost al creditelor nu a putut fi sesizat de catre clientii.
Astfel, marje de dobanda de 6-7% la credite ipotecare nu au parut atat de apasatoare cat Euribor era sub 1%. Cand acesta va ajunge insa la 3%, clientii vor suporta dobanzi chiar si de 10% la creditele pentru locuinte.
Pe masura ce situatia macroeconomica se va stabiliza si rata de neperformanta a creditelor se va reduce, este de asteptat ca si bancile sa ofere credite cu marje de dobanda tot mai mici, generand noi oportunitati de refinantare.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News