Dobanzile variabile de la creditele in lei sunt actualizate in functie de un nou indice de referinta, incepand cu data de 2 mai 2019. Noul indice a fost stabilit la 2,36% pentru trimestrul II din 2019.
Indicele de referinta pentru creditele consumatorilor (IRCC) este denumirea noului indice, in functie de care dobanzile variabile in lei se vor modifica.
Acest indice inlocuieste Robor la toate creditele in lei acordate, incepand cu data de 2 mai 2019, cu exceptia creditelor Prima Casa, unde legislatia prevede ca dobanzile se modifica in functie de Robor la 3 luni. De asemenea, contractele de credite in derulare nu vor fi afectate.
Prima valoare a indicelui a fost calculata de catre BNR la 2,36%, aferenta trimestrul IV din 2018. Aceasta valoare se aplica pentru creditele acordate in trimestrul II din 2019.
Care sunt principalele diferente?
Pana acum, bancile utilizau ratele Robor publicate in ultima zi a fiecarui trimestru pentru actualizarea dobanzilor la credite. IRCC se calculeaza tinand cont de dobanzile aferente tranzactiilor de pe parcursul unui intreg trimestru, astfel ca reflecta mai fidel valorile din piata si evita ca fluctuatiile zilnice sa se repercuteze direct asupra consumatorilor.
O alta diferenta era ca ratele Robor se calculeaza distinct pe diverse scadente: 1 zi, 1 saptamana, 1 luna, 3 luni, 6 luni, etc. Bancile utilizau ca indice de referinta, cel mai des, Robor la 3 luni si Robor la 6 luni.
Noul indice – IRCC – nu mai este calculat pe tipuri de scadenta, avand o singura valoare, ceea ce il face mai usor de inteles de catre consumatori. Implicit, ofertele bancilor devin mai usor de comparat, deoarece marjele de dobanda se aplica acum la acelasi indice.
Un alt aspect important il reprezinta perioada luata ca referinta pentru calculul indicelui. Pana acum, bancile utilizau valoarea din ultimul trimestru pentru dobanzile practicate in trimestrul urmator. Astfel, Robor la 3 luni publicat in data de 31 martie 2019 era folosit pentru calculul dobanzilor practicate in perioada aprilie-iunie 2019.
Noul indice amana cu cateva luni evolutiiile de dobanda. Indicele calculat pe baza tranzactiilor dintr-un trimestru se va aplica peste 2 trimestre. Prima valoare calculata de BNR pentru acest indice este de 2,36% si corespunde trimestrului IV din 2018. Acest indice este utilizat de catre banci la calculul dobanzilor in trimestrul II din 2019.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News