Bancile au decis sa testeze piata creditelor ipotecare cu dobanzi simtitor mai mici decat in urma cu un an, apropiate chiar de costurile programului Prima Casa. Cea mai recenta oferta promotionala vine din partea BCR, care promite marje de 4,5% peste Euribor. Tendinta de reducere a costurilor se reflecta insa in intreaga piata.
BCR a introdus la inceputul saptamanii un nou credit ipotecar, a carui principala noutate o reprezinta costurile mult mai scazute decat in cazul ofertei existente. Noul credit propus de BCR urca pe primul loc in topul creditelor ipotecare in euro, conform tabelelor comparative Conso.ro.
Rata dobanzii este formata din Euribor la 3 luni plus o marja de 4,5% pentru clientii care decid sa isi incaseze salariul prin banca sau au mai avut credite la BCR.
Costul total mai cuprinde un comision de acordare de 2,5%, un comision lunar de 0,02% din valoarea initiala a creditului si obligatia de a suporta costul asigurarii de imobil. DAE incepe de la 6,14% la euro, existand si posibilitatea de a obtine creditul fara avans. Costurile sunt in acest caz mai mari.
Emporiki Bank a mers chiar mai departe si a redus simtitor costurile creditelor ipotecare in lei, acestea devenind chiar mai ieftine decat varianta oferita prin programul Prima Casa, cu o marja peste Robor de doar 2% si fara alte comisioane.
La inceputul lunii septembrie si Millennium Bank a decis sa scada costurile aferente creditelor ipotecare cu 1 punct procentual si sa ofere avantaje suplimentare clientilor care accepta sa isi incaseze venitul lunar printr-un cont deschis la banca. Astfel, marja de dobanda peste Euribor scade pana la 5% in cazul creditelor in euro.
Raiffeisen Bank a atacat piata creditelor de refinantare si se angajeaza sa suporte taxele notariale pentru cei care decid sa contracteze un credit de refinantare cu ipoteca.
Scaderea dobanzilor se reflecta in intreaga piata
Tendinta de reducere a dobanzilor la creditele ipotecare s-a instalat inca din urma cu un an si se reflecta in intreaga piata. In ultimele 12 luni, valoarea medie a Dobanzii Anuale Efective (DAE) in cazul creditelor ipotecare in euro a scazut cu aproape 2 puncte procentuale, de la 10% la 8,1%, in conditiile in care Euribor s-a aflat pe un trend ascendent.
Si in cazul creditelor in lei se poate observa o evolutie similara. DAE mediu a coborat de la 16,4% in septembrie 2009 la 13% in prezent.
In aceeasi perioada insa, Robor la 3 luni a scazut de la 10,8% pana la 6,8%, deci o parte din ieftinirea ofertelor de finantare in lei poate fi pusa si pe seama diminuarii indicilor monetari utilizati la stabilirea dobanzilor.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News