Conform Codului Fiscal, orice persoana care are in proprietate o cladire situata in Romania datoreaza anual impozit pentru acea cladire, cu anumite exceptii ce se aplica monumentelor istorice, unitatilor sanitare, cladirilor detinute de institutiile de invatamant de stat, etc.
In cazul persoanelor care detin mai multe imobile, legea prevede aplicarea unui impozit majorat in functie de numarul acestora.
Articolul 242 din Codul fiscal prevede ca impozitul se majoreaza in trepte, astfel:
a) cu 65% pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu;
b) cu 150% pentru a doua cladire in afara celei de la adresa de domiciliu;
c) cu 300% pentru a treia cladire si urmatoarele in afara celei de la adresa de domiciliu.
In cazul detinerii a doua sau mai multe cladiri in afara celei de la adresa de domiciliu, impozitul majorat se determina in functie de ordinea in care proprietatile au fost dobandite.
Nu intra sub incidenta acestor prevederi persoanele fizice care detin in proprietate cladiri dobandite prin succesiune legala.
In plus, proprietarii au obligatia sa depuna o declaratie speciala la autoritatile administratiei publice locale in raza carora isi au domiciliul, precum si la cele in raza carora sunt situate celelalte cladiri ale acestora.
In consecinta, veti plati impozitul standard prevazul de Codul Fiscal pentru casa unde aveti domiciliul si impozit majorat pentru apartamentul aflat in proprietate.
Cota standard de impozit pe cladiri este de 0,1% din valoarea impozabila precizata in Codul Fiscal si se ajusteaza in functie de rangul localitatii, plasarea cladirii in centrul localitatii sau zona periferica si in functie de anul constructiei.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News