Locuintele din Romania continua sa se scumpeasca si in acest an, sustin reprezentantii firmelor de specialitate, pe fondul programului Prima Casa si a conditiilor facile de creditare. Pentru 2017, expertii vad un avans de 8-10% pentru casele si apartamentele din orasele din Romania, fata de 2016.
Anul trecut, pretul mediu de vanzare pentru un apartament din zona urbana a fost de 1.150 euro/mp.
„Programele guvernamentale si conditiile facile de creditare atrag cu precadere un numar mare de clienti aflati la prima tranzactie imobiliara. Astfel, o data cu cererea de pe piata, a crescut si valoarea ofertelor”, sustine presedinte RE/MAX Romania , Razvan Cuc.
Chiriile cresc si ele in acelasi ritm
Conform analizei citate, o evolutie asemanatoare este asteptata si in ceea ce priveste chiria apartamentelor, cu majorari de 7-10% in acest an.
“Daca in 2015, pretul mediu pentru inchirierea unui apartament din zona urbana a fost de circa 440 de euro, un an mai tarziu, pretul pe metru patrat pentru un imobil asemanator a crescut cu putin peste 5 euro. Pentru perioada urmatoare, anticipam un ritm de crestere mai accelerat, in linie cu tendintele europene, atat in zonele urbane, cat si in cele periferice si in orasele mai mici”, mai spune reprezentantul companiei.
Din analiza citata mai reiese faptul ca, in prima faza, cautarile pentru o locuinta incep in mediul online, motoarele de cautare aratand o crestere semnificativa in 2016, mai exact de 3,5 ori fata de anul anterior, a accesarilor pentru cuvantul „casa”. Acelasi raport arata ca, pe loc secund in clasament se afla cuvantul cheie „apartament”, urmat indeaproape de „teren”. Dar nivelul de cautari pe ultimele doua segmente a ramas stabil in ultimii 5 ani.
Care este situatia pe alte piete europene?
Evolutia pietei din Romania este asemanatoare cu cea a multor state din Europa. Cresteri anuale de 10% ale preturilor pe segmentul apartamentelor din zona urbana au fost remarcate si in tari precum Olanda si Spania, ajungand chiar si pana la 16% in Malta. De asemenea, pietele imobiliare din Portugalia, Grecia si Scotia arata semnale de stabilizare, numarul de tranzactii fiind asteptat sa creasca si in aceste tari.
La nivel european, diferenta de pret dintre un apartament din zona centrala si unul situat la periferie este de pana la 64%, in timp ce pentru case diferenta ajunge la doar 44%.
Acelasi criteriu este determinant si in randul romanilor care cumpara sau inchiriaza o proprietate. Clasamentul este completat de aspecte legate de nivelul de finisare/echipare, vechimea imobilului, infrastructura, utilitatile si facilitatile de care dispune, situatia juridica si, nu in ultimul rand, vecinatatile si coproprietarii.
In ceea ce priveste cele mai mari bugete alocate pentru o locuinta in 2016, pe primul loc se afla un apartament de lux cu o suprafata de 1.250 mp, situat in centrul orasului Amsterdam, vandut cu 24,5 milioane de euro. Pe loc secund se claseaza o vila din Elvetia, al carei pret de vanzare a depasit 5,8 milioane de euro, in timp ce pretul final achitat pentru un penthouse de lux din Malta a fost de 4,5 milioane de euro.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News