Curtea Europeana de Justitie a dat dreptate ANPC, dupa ce Volksbank a contestat eliminarea comisionului de risc la judecatoria Calarasi. Concluziile Curtii indica faptul ca OUG 50/2010 nu incalca directivele europene, iar statele membre pot limita comisioanele percepute la credite.
Transpunerea directivei 48/2008 privind creditele de consum prin OUG 50/2010 a fost una dintre principalele provocari pentru sistemul bancar romanesc.
Prin extinderea prevederilor directivei si la creditele cu ipoteca si la cele aflate deja in sold, clientii au avut posibilitatea sa beneficieze de acelasi nivel de protectie indiferent de momentul contractarii imprumutului.
Bancherii au combatut in permanenta aceasta decizie a autoritatilor romane, inclusiv faptul ca prin OUG 50 s-au limitat numarul si tipul comisioanelor care puteau fi percepute clientilor.
Bancile au facut presiuni majore pentru mentinerea comisioanelor la creditele in derulare, chiar daca nu corespundeau cu noua lista impusa de legislatie.
Judecatoria Calarasi a cerut opinia Curtii Europene de Justitie
Cele mai cunoscute cazuri, unde clientii au solicitat eliminarea comisioanelor, au fost BCR si Volksbank, care impuneau comisioane de risc, eliminate odata cu aparitia OUG 50.
Volksbank a propus clientilor
transformarea comisionului de risc in comision de administrare si renegocierea conditiilor, iar mare parte din acestia au acceptat refacerea contractelor.
Pe de alta parte, au fost si clienti care nu au acceptat compromisul bancii. Spre exemplu, in Calarasi, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a dat dreptate unui client al bancii care a solicitat alinierea contractului de credit cu ipoteca, iar ulterior cazul a ajuns in justitie.
Judecatoria Calarasi a decis insa sa mearga mai departe si a transmis o serie de intrebari cu titlu general privind OUG 50 catre Curtea Europeana de Justitie. Raspunsul nu face decat sa confirme faptul ca modul in care a fost aplicata legislatia in Romania este cel corect si sa anuleze argumentele bancherilor.
Statele membre pot extinde sfera de aplicare a directivei
Faptul ca directiva europeana exclude in mod expres aplicarea prevederilor sale si asupra creditelor cu ipoteca, nu reprezinta o constrangere pentru statele membre, este concluzia Curtea Europeana. Statele membre pot aplica, in conformitate cu legislatia Uniunii, dispozitiile directivei si in domenii care nu intra in sfera ei de aplicare.
De asemenea, aplicare prevederilor OUG 50/2010 si asupra creditelor in derulare, nu reprezinta o incalcare a directivelor, asa cum au sustinut avocatii Volksbank. Curtea a considerat ca statele membre au competenta de a stabili conditiile prin care sa extinde normele nationale atunci cand se transpune directiva creditului de consum. In acest sens, ele pot stabili o masura tranzitorie care presupune ca respectova reglementare nationala sa se aplice si in privinta contractelor existente la data intrarii in vigoare a OUG 50/2010.
Un numar limitat de comisioane la credite este legal
O alta problema adusa in discutie de Volksbank, ca parte a cauzei judecate de Curtea Europeana, este limitarea numarului de comisioane ce pot fi percepute de banci, conform reglementarilor aduse de legislatia nationala.
Volksbank a sustinut ca, intrucat articolul 36 din OUG contine o lista exhaustiva de comisioane bancare ce pot fi percepute de o institutie de credit, acesta incalca domeniul de aplicare mentionat, de vreme ce directiva amintita ar prevedea exclusiv reguli in materie de informare adecvata a consumatorilor.
Interdictia de a percepe alte comisioane decat cele enumerate la respectivul articol 36 ar fi in plus contrara normelor dreptului Uniunii in materie de libera circulatie a capitalurilor si de libera prestare a serviciilor. Astfel, acesta interdictie ar fi limitat accesul romanilor la credite din strainatate, in opinia avocatilor care au reprezentat Volksbank.
Curtea Europeana a precizat ca limitarea comisioanelor nu afecteaza libera circulatie a capitalurilor in cadrul UE. Faptul ca unele state membre aplica norme mai stricte din punct de vedere economic pentru prestatorii locali nu constituie o restrictie in sensul tratatului de aderare la UE. Curtea a considera ca limitarea comisioanelor este o masura de protectie a consumatorilor intr-un domeniu care nu este arminizat de directiva.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News