top banner

Darea in plata, asaltul final!

07 Decembrie 2015 | Autor: Conso

Legea darii in plata este pe cale sa ajunga la Cotroceni spre promulgare de catre presedintele Klaus Iohannis. Intr-acolo isi indreapta si bancherii asaltul, in speranta ca presedintele fie nu va promulga Legea, trimitand-o in Parlament spre reexaminare,  fie va sesiza Curtea Constitutionala pentru realizarea controlului prealabil de constitutionalitate.
Intre timp, si spatiul public este bombardat cu opinii anti venite din partea institutiilor de credit, acestea reclamand faptul ca legea nu ii sprijina pe cei care au cu adevarat nevoie - oamenii din clasa de mijloc sau de jos, care s-au imprumutat pentru un apartament, in care locuiesc cu intreaga familie, si care nu mai au mijloacele banesti necesare pentru a plati creditul - ci pe samsarii imobiliari.
Reprezentanti ai Asociatiei Romane a Bancilor, ai Bancii Nationale a Romaniei, ai bancilor comerciale (Banca Comerciala Romana, Raiffeisen Bank, BRD - Groupe Societe Generale, UniCredit Bank etc) s-au dedicat, in aceasta perioada, scrisului de opinii pe aceasta tema, reclamand neconstitutionalitatea Legii, caracterul european, incalcarea Codului Civil...si asa mai departe.
Potrivit unor surse din piata, chiar reprezentantul Fondului Monetar International pentru Europa, Poul Thomsen, care a efectuat la finalul saptamanii trecute o vizita de o zi in Romania ar fi discutat cu presedintele tarii, cu premierul si cu guvernatorul BNR despre aceasta lege, exprimandu-si ingrijorarea cu privire la o eventuala aplicare in forma actuala. Dar oficialii romani sustin ca Romania sta bine pe picioarele sale, asa ca un nou acord cu institutia in cauza nu mai este necesar in perioada imediat urmatoare.
Pe de alta parte, ce nu spun bancherii in interventiile lor este ca mediul bancar nu ar sprijini ”darea in plata” in nicio forma, nici daca s-ar aplica anumite filtre, astfel incat sa beneficieze doar cei care au cu adevarat nevoie. Motivatia lor consta in faptul ca Directiva UE 17 din 2014, care trebuie transpusa si de Romania in legislatia locala pana in martie 2016, ar putea reglementa inclusiv ”darea in plata”, insa doar pentru creditele nou acordate.
UE lasa statelor membre libertatea de a decide cu privire la adoptarea in lege a darii in plata
La acest moment, in  Europa, darea in plata nu mai este reglementata decat in Spania. Iar modul in care s-a realizat acolo acest lucru este vehement criticat de Parlamentul European intr-o rezolutie aprobata recent.
Parlamentul European critica in special impunerea de criterii pentru acceptarea procedurii, ceea ce a facut ca ea sa fie realizata pentru un numar extrem de restrans de persoane (putin peste 10% dintre cei care au aplicat).
Ministerul Afacerilor Externe, institutia care supervizeaza armonizarea legislatiei romanesti la cea europeana, a comunicat recent ca Directiva UE 17 din 2014 nu contine prevederi care sa fie incalcate de forma legii adoptata de Parlamentul Romaniei.
Asa cum arata si pozitia MAE, singurele cerinte prevazute la nivel european sunt ca statele membre sa nu se opuna acestei solutii si, in cazul in care in urma executarii unui imobil ramane o datorie de rambursat, statele trebuie sa ia masuri de facilitare a rambursarii, dar “cu scopul de a proteja consumatorii”.
In Romania, executarile silite operate prin punerea in vanzare a imobilului ipotecat, au  adus consumatorul in cea mai defavorabila situatie posibila, respectiv de a-si pierde proprietatea, inclusiv alte bunuri executate de banca, si de a ramane, totusi, indatorat, fara nicio posibilitate legala de a fi absolvit de datorie.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul