Initiatorul Legii privind darea in plata, deputatul Daniel Zamfir nu este de acord cu introducerea unor plafoane sau criterii, pentru ca sub incidenta actului normativ sa intre toti clientii persoane fizice cu credite garantate. In schimb, el sustine delimitarea clara intre consumatori si profesionisti.
Zamfir a prezentat propunerile pentru modificarea proiectului, care urmeaza sa intre in dezbatere parlamentara in viitoarea sesiune. "Am pastrat principiul impartirii riscului si am stabilit clar ca legea priveste doar persoanele fizice consumatori nu si profesionistii, care conform noului Cod Civil, sunt persoanele fizice care desfasoara activitati comerciale. (...) Nu vom introduce sub nicio forma plafoane sau criterii din cel putin doua motive: 1. Legea ar fi discriminatorie in acele conditii, pentru ca vorbim despre oameni indatorarti. O suma mai mare contractata/datorata nu reflecta neaparat statutul social (bogat/sarac) 2. Avem referinte despre legea darii in plata in Spania, care a devenit total inaplicabila din cauza plafoanelor si criteriilor restrictive din lege”, sustine Zamfir.
Totodata, el aminteste faptul ca Parlamentul European a adoptat o rezolutie, in 8 octombrie 2015, prin care critica legea spaniola si cere Comisiei Europene sa modifice Directiva si sa introduca darea in plata obligatoriu in toate tarile membre.
Legea ar putea sa se aplice si clientilor executati deja
Mai mult, initiatorul legii spune ca va propune amendarea legii astfel incat sa poata fi aplicata si pentru imobilele executate deja, bancile avand posibilitatea de a negocia cu debitorii timp de 30 de zile. "In cazul in care banca a vandut deja imobilul unui client care nu a mai putut plati creditul contractat, clientul va putea solicita in instanta stingerea datoriilor odata ce a fost executat", a precizat Zamfir.
Potrivit acestuia, o astfel de prevedere va responsabiliza bancile sa obtina cel mai bun pret de piata pentru imobilul executat, iar clientul nu va mai fi hartuit pentru dobanzi si penalitati calculate de creditori si nu ii vor mai fi poprite veniturile.
Perioada de notificare a ”darii in plata” creste de la 15 la 30 de zile
Pe de alta parte, notificarea darii in plata, va fi prelungita la o luna, de la 15 zile in forma actuala a legii, astfel incat banca va avea mai mult timp la dispozitie pentru a ajunga la o intelegere amiabila cu debitorul.
Proiectul de lege privind darea in plata a fost aprobat de Parlament la finele anului trecut, dar presedintele Klaus Iohannis a cerut parlamentarilor sa reexamineze documentul. Parlamentul va rediscuta legea darii in plata in noua sesiune care incepe in februarie.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News