top banner

Darea in plata- doar pentru consumatori, fara plafoane

22 Ianuarie 2016 | Autor: Conso

Initiatorul Legii privind darea in plata, deputatul Daniel Zamfir nu este de acord cu introducerea unor plafoane sau criterii, pentru ca sub incidenta actului normativ sa intre toti clientii persoane fizice cu credite garantate. In schimb, el sustine delimitarea clara intre consumatori si profesionisti.
Zamfir a prezentat propunerile pentru modificarea proiectului, care urmeaza sa intre in dezbatere parlamentara in viitoarea sesiune. "Am pastrat principiul impartirii riscului si am stabilit clar ca legea priveste doar persoanele fizice consumatori nu si profesionistii, care conform noului Cod Civil, sunt persoanele fizice care desfasoara activitati comerciale. (...) Nu vom introduce sub nicio forma plafoane sau criterii din cel putin doua motive: 1. Legea ar fi discriminatorie in acele conditii, pentru ca vorbim despre oameni indatorarti. O suma mai mare contractata/datorata nu reflecta neaparat statutul social (bogat/sarac) 2. Avem referinte despre legea darii in plata in Spania, care a devenit total inaplicabila din cauza plafoanelor si criteriilor restrictive din lege”, sustine Zamfir.
Totodata, el aminteste faptul ca Parlamentul European a adoptat o rezolutie, in 8 octombrie 2015, prin care critica legea spaniola si cere Comisiei Europene sa modifice Directiva si sa introduca darea in plata obligatoriu in toate tarile membre.
Legea ar putea sa se aplice si clientilor executati deja
Mai mult, initiatorul legii spune ca va propune amendarea legii astfel incat sa poata fi aplicata si pentru imobilele executate deja, bancile avand posibilitatea de a negocia cu debitorii timp de 30 de zile. "In cazul in care banca a vandut deja imobilul unui client care nu a mai putut plati creditul contractat, clientul va putea solicita in instanta stingerea datoriilor odata ce a fost executat", a precizat Zamfir.
Potrivit acestuia, o astfel de prevedere va responsabiliza bancile sa obtina cel mai bun pret de piata pentru imobilul executat, iar clientul nu va mai fi hartuit pentru dobanzi si penalitati calculate de creditori si nu ii vor mai fi poprite veniturile.
Perioada de notificare a ”darii in plata” creste de la 15 la 30 de zile
Pe de alta parte, notificarea darii in plata, va fi prelungita la o luna, de la 15 zile in forma actuala a legii, astfel incat banca va avea mai mult timp la dispozitie pentru a ajunga la o intelegere amiabila cu debitorul.
Proiectul de lege privind darea in plata a fost aprobat de Parlament la finele anului trecut, dar presedintele Klaus Iohannis a cerut parlamentarilor sa reexamineze documentul. Parlamentul va rediscuta legea darii in plata in noua sesiune care incepe in februarie.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

Achiziționarea unei locuințe este o decizie foarte importantă, ce implică numeroase scenarii și factori de luat în considerare. De la alegerea locației care să corespundă nevoilor tale, la tipul de locuință preferat, până la stabilirea bugetului pentru achiziție și mobilare, dar și alegerea tipului de finanțare convenabil.

19 Mar 2025 | Credite imobiliare
Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Intenția autorităților de a înjumătăți plafonul de garanții aferent creditelor Noua Casă ne oferă ocazia de a evalua opțiunile de finanțare actuale ale celor care își caută o locuință.

07 Mar 2025 | Credite imobiliare
Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Chiar dacă un credit bancar pare împovărător pe termen lung, meritul băncilor este că filtrează riscurile aferente investiției în proiecte încă nefinalizate.

12 Feb 2025 | Credite imobiliare
Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

IRCC a scazut din ianuarie la 5,66% si urmeaza o noua ajustare in jos in aprilie, dar foamea statului de bani ar putea impiedica BNR sa taie hotarat dobanzile.

14 Ian 2025 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul