top banner

Darea in plata a fost adoptata in Parlament

13 Aprilie 2016 | Autor: Conso

Legea darii in plata a trecut de Parlament. 207 deputati au votat pentru, unul s-a abtinut si doar unul a votat impotriva in plenul Camerei. Astfel, debitorii cu probleme la plata ratelor la casa vor avea posibilitatea sa scape complet de datorie, daca cedeaza banci locuinta depusa garantie.
Legea va intra in vigoare la 15 zile de la promulgarea ei de catre presedintele Romaniei.
Plafonul a ramas la 250.000 de euro
Varianta finala a legii se va aplica debitorilor de credite ipotecare si de consum cu ipoteca, care au contractat credite garantate mai mici de 250.000 de euro. Acest plafon a fost indelung disputat, initiatorii respingandu-l initial pe motiv ca ar putea constitui un motiv ca legea sa fie atacata la Curtea Constitutionala.
Totodata, legea se va aplica si creditelor in derulare, desi reprezentantii bancilor comerciale s-au opus pana in ultima clipa acestui aspect. De fapt, bancherii au amenintat ca, in cazul in care legea se va aplica retroactiv, o vor ataca la Curtea Constitutionala la prima cerere de dare in plata.
Mai mult, nu numai ca actul normativ se aplica si celor cu credite in derulare, dar ii vizeaza si pe cei care au fost deja executati silit, si au ramas cu datorii la banca, sau se afla in curs de executare silita.
 
Pe de alta parte, pentru ca cei care au luat credite de valori mari pentru dezvoltari imobiliare sa nu fie acoperiti de aceasta lege, in afara de introducerea plafonului, s-a decis ca actul normativ sa se aplice doar pentru creditele care  au fost contractate pentru a achizitiona, construi, extinde, moderniza, amenaja, reabilita un imobil cu destinatie de locuinta. Totodata, sunt acoperite de lege si imprumuturile, indiferent de scopul pentru care au fost contractate, care sunt garantate cu cel putin un imobil avand destinatia de locuinta.
Prima Casa nu intra sub incidenta Legii
In alta ordine de idei, insa, in afara acestei legi a ramas Programul Prima Casa, aspect la care au tinut atat bancile cat si BNR, si Guvernul Romaniei. Aceste institutii au sustinut, pe parcursul intregului parcurs legislativ al actului, ca programul va disparea daca imprumuturile contractate cu garantia statului vor intra sub incidenta Legii.
Legea a fost supusa unui proces de reexaminare in Parlament dupa ce, in 18 decembrie 2015, presedintele Klaus Iohannis a intors in Parlament actul normativ cu o serie de observatii. Seful statului explica atunci ca forma adoptata initial de Parlament risca sa creeze noi dificultati celor care au credite imobiliare.
"Legea privind darea in plata este bine-venita, dar forma adoptata de Parlament, in loc sa-i ajute pe cei care au credite imobiliare, risca sa creeze noi dificultati, mergand chiar pana la imposibilitatea aplicarii ei. Terminologia neclara, necorelarea cu legislatia in vigoare si crearea unor situatii de inechitate intre beneficiarii legii sunt cateva dintre problemele actului normativ. De aceea, am retrimis astazi legea spre reexaminare Parlamentului. Este atributul Legislativului sa defineasca mai riguros termenii folositi, astfel incat sa fie eliminate neclaritatile si evitate confuziile"
In acelasi timp, insa, presedintele siustiunea ca legea trebuie sa raspunda problemelor sociale generate de relatiile dintre debitori si creditori, iar solutiile legislative sa ofere clientilor predictibilitate si securitate juridica.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul