Creditele acordate in cadrul programului Prima Casa nu vor fi exceptate de la prevederile Legii privind darea in plata. Asa au decis miercuri senatorii din comisiile Economica si Juridica. Bancile comerciale si BNR au propus ca imprumuturile acordate in cadrul programului guvernamental sa fie excluse de sub incidenta actului normativ.
Senatorii au votat cu 7 voturi "pentru" excluderea creditelor din programul Prima Casa si cu 8 voturi "impotriva".
Secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Enache Jiru, a pledat, ca si reprezentantii BNR, pentru excluderea programului Prima Casa din sfera de aplicare a legii darii in plata.
"Sunt 160.000 de beneficiari ai Primei Case in prezent. Daca programul nu este exceptat, nu mai are nicio valabilitate. Problema e daca ne mai dorim acest program sau nu. Programul este foarte util", a declarat Jiru.
La randul sau, viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea, a avertizat ca Romania va pierde procese daca schimba regulile jocului, dupa ce si-a asumat prin lege plata garantiilor.
“Regulile nu se pot schimba in timpul jocului. Statul roman va pierde procese si va plati bani. Creditarea ipotecara este sustinuta 91% de programul Prima Casa. Anumite prevederi din aceasta lege pot afecta stabilitatea financiara”, a declarat Voinea.
In plus, el a spus ca rata de neperformanta a acestor credite este de doar 0,04%.
Zamfir sustine tratamentul egal pentru imprumutati
Pe de alta parte, initiatorul Legii, deputatul Daniel Zamfir, a sustinut ca in cazul in care se exclude Prima Casa de sub incidenta Legii, cei cu astfel de credite vor fi discriminati fata de cei cu ipotecare clasice.
„La Prima Casa, Statul garanteaza 50% pentru cetatean. Banca, neavand niciun risc, isi permite sa coboare avansul. Ce se intampla daca peste 10 ani (debitorul – n.r.) isi pierde locul de munca si nu mai poate plati? Statul va plati bancii , banca fiind linistita. Numai ca Statul se va indrepta (catre imprumutat – n.r.) prin ANAF ca sa-si recupereze banii. Cetateanul poate fi urmarit pe venituri pentru partea Statului. In schimb, unuia care a luat un credit normal, i sa va stinge datoria. Adica au parte de tratament inegal. Daca Statul isi asuma ca nu il va urmari pe cetatean, s-o faca. Isi asuma sau nu?”, a intrebat Zamfir.
In schimb, viceguvernatorul Bogdan Olteanu, a sustinut ca „daca Parlamentul anuleaza garantia pe care tot Parlamentul a introdus-o, introduce Romania in faliment de stat, cum a facut Ceausescu in 1981”.
De Lege vor beneficia si cei care au fost executati, dar mai au datorii la banca
Tot in sedinta de miercuri, senatorii din comisiile de raport au adoptat un amendament la legea darii in plata care stinge datoriile celor care au pierdut deja bunul ipotecar printr-o executare silita si au ramas datori la banca.
Amendamentul, propus de deputatul liberal Daniel Zamfir, spune ca debitorul supus unei executari silite are dreptul de a se adresa instantei pentru a cere stingerea creantei, indiferent de stadiul ori forma in care se afla executarea silita.
Pe de alta parte, senatorii au mentinut prevederea prin care legea se aplica si creditelor in derulare si au respins propunerile bancherilor cu privire la plafoane sau la optiunea de a renunta la darea in plata pentru un avans mai mic pentru viitorii clienti. .
Astfel, senatorii din cele doua comisii au adoptat raportul final asupra cererii de reexaminare a legii cu amendamentele mentionate.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News