top banner

Darea in plata trece de Senat cu plafon de 150.000 de euro

01 Martie 2016 | Autor: Conso

Legea privind darea in plata a trecut, luni, de plenul Senatului cu unanimitate de voturi, dar si cu un amendament important. Senatorii au acceptat introducerea in lege a unui amendament solicitat de Banca Nationala a Romaniei (BNR), si anume plafonarea la 150.000 de euro sau echivalent a creditelor care se incadreaza in prevederile legii.
Astfel, doar pentru imprumuturile care, la momentul acordarii, erau de maxim 150.000 de euro, consumatorul poate opta pentru darea in plata a imobilului ipotecat, iar banca este obligata sa ii stearga toata datoria aferenta creditului.
Prima Casa ramane in Lege
In schimb, senatorii au respins solicitarea bancilor de a exclude de la prevederile Legii a programului Prima Casa, in ciuda presiunilor venite din partea Ministerului Finantelor si BNR.
"Daca acest program nu este exceptat, am fi in situatia in care ANAF ar executa 50% iar banca 50%, adica ceva imposibil. Se va compromite insusi scopul social al programului Prima Casa. Exista riscul ca Statul sa fie actionat in judecata la Tribunale internationale. Mai exista si riscul ca, din cauza unor perceptii negative si o posibila re-evaluare a agentiilor de rating, toate vor avea un impact direct asupra bugetului de stat. As dori sa fie mentionat si Raportul CE care atrage atentia asupra riscurilor", a spus Enache Jiru, secretar de stat in Finante.
In schimb, initiatorul Legii, deputatul Daniel Zamfir, a adus argumente in favoarea mentinerii imprumuturilor Prima Casa sub incidenta actului normativ.
„Spunea domnul secretar de stat ca Legea ar anula garantia Statului. Dar la articolul 1 avem stipulat ca legea se aplica si fidejusorilor, iar Statul Roman este fidejusor. Vreau sa va propun ca Prima Casa sa ramana in interiorul legii pentru a putea fi protejati. (...) Scopul nostru a fost sa scoatem o lege dreapta, nici de stanga nici de dreapta. Nu e o lege impotriva bancilor, ci una care sa aduca un echilibru intre banci si clienti. Principiul legii este acelasi pe care deja l-ati votat, cel de impartire a riscului intre client si banca", a explicat Zamfir.
Initiator: Plafonul poate fi atacat la Curtea Constitutionala
In legatura cu introducerea plafonului de150.000 de euro, initiatorul legii spune ca este o greseala, intrucat introduce o discriminare nepermisa care ii va face atat pe cel care are o datorie de 151.000 de euro, cat si pe cel care are o datorie de 300.000 de euro, sa atace legea la Curtea Constitutionala, dupa ce va fi declansat un proces contra bancii.
Proiectul de Lege privind darea in plata a primit, saptamana trecuta, aviz favorabil din partea Comisiilor de specialitate din Senat, cu o serie de amendamente, cum ar fi inocuirea sintagmei "persoana fizica" cu "consumator" si prelungirea termenului de notificare de la 15 la 30 de zile, timp in care se suspenda orice plata a debitorului pentru creditul respectiv si orice actiune de executare. De asemenea, a fost admis si amendamentul care prevedea ca persoanele care au fost executate silit deja, dar au ramas cu datorii la banca, sa poata cere stergerea datoriilor.
In schimb, propunerile Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de plafonare a sumei creditului la 150.000 de euro si conditia ca debitorul sa aiba un grad de indatorare mai mare de 65% au fost respinse in comisii. De asemenea, a fost respins si amendamentul cerut de banci ca imprumuturile acordate prin Prima Casa sa fie exceptate de la lege.
Legea urmeaza sa fie trimisa la Camera Deutatilor, for decizional.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul