top banner

3 dezavantaje ale creditului Prima Casa

31 August 2011 | Autor: Marius Serban

Programul Prima Casa ofera in continuare clientilor cel mai ieftin credit pentru achizitia unei locuinte, desi diferenta de cost fata de ofertele standard a devenit mult mai mica. Avansul minim de 5% este acum cel mai important avantaj. Sunt insa si cateva dezavantaje asociate cu acest program.
In majoritatea cazurilor, programul Prima Casa reprezinta cea mai buna optiune pentru achizitia unei locuinte prin credit. Sunt insa cateva aspecte care pot face ca acest imprumut sa fie o alegere nepotrivita pentru unele persoane.
     1. Locuinta nu poate fi vanduta 5 ani
In cazul in care nu esti sigur ca doresti sa locuiesti in casa respectiva in urmatorii 5 ani, creditul Prima Casa te poate pune intr-o situatie neplacuta. De exemplu, daca vrei sa te muti intr-o locuinta mai mare in urmatorii ani, aceasta interdictie poata sta in calea planurilor tale de viitor.
In acest caz, un credit imobiliar este mult mai flexibil, deoarece iti permite sa vinzi locuinta oricand pentru a cumpara alta noua.
     2. Nu poti obtine un credit de nevoi personale cu ipoteca
Daca dupa obtinerea creditului Prima Casa, ai nevoie de o suma suplimentara de bani si doresti sa obtii un credit de nevoi personale cu ipoteca, vei avea din nou parte de neplaceri. Locuinta achizitionata prin Programul Prima casa nu poate fi ipotecata inca o data, deoarece exista o interdictie de grevare cu orice alte sarcini, inscrisa de catre stat in cartea funciara.
Prin urmare, daca vrei sa garantezi cu aceeasi locuinta, nu poti accesa si un credit de nevoi personale cu ipoteca, chiar daca soldul creditului Prima casa a devenit mult mai mic decat valoarea locuintei.
In acest scop, este nevoie sa refinantezi creditului Prima Casa. Insa aici apare cel de-al treilea inconvenient.
     3. Creditul Prima Casa nu poate fi refinantat in primii 5 ani
Interdictia de vanzare a locuintei timp de 5 ani face ca refinantarea creditului Prima casa sa fie imposibila in aceasta perioada. Prin urmare, clientii nu vor avea posibilitatea sa isi diminueze costurile in urmatorii 5 ani, chiar daca in piata apar oferte mai ieftine.
Acest inconvenient este cauzat de interdictia de grevare a imobilului cu orice alte sarcini, ce nu permite bancii care face refinantarea sa inscrie o ipoteca de rang II, primul pas in efectuarea acestei operatiuni. Acest lucru se poate face doar cu acceptul Ministerului Finantelor Publice, care se poate obtine doar dupa primii 5 ani ai contractului de credit.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul