top banner

Dezbatere publica pentru reducerea taxelor notariale la darea in plata cu 90%

23 August 2016 | Autor: Conso

Ministerul Justitiei organizeaza, la solicitarea AURSF, dezbaterea publica a proiectului de Ordin al ministrului Justitiei care modifica Normele privind tarifele notariale. Proiectul prevede reducerea la jumatate a taxelor pentru actele aferente procedurii de dare in plata, insa reprezentantii consumatorilor considera scaderea insuficienta.
Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) a transmis Ministerului propunerile de modificare a proiectului cu o saptamana inainte de expirarea termenului de dezbatere publica (11 august) si a solicitat,  in conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica, art. 7, alin. (9), organizarea unei intalniri, in cel mai scurt timp posibil, in care sa se dezbata public proiectul de act normativ.
Concret, propunerea AURSF vizeaza reducerea onorariilor notariale cu 90%, nu cu 50% cum prevede proiectul. Asociatia isi mentine, astfel, solicitarea transmisa inca inainte ca Legea privind darea in plata sa intre in vigoare, mai exact in data de 9 mai, Uniunii Nationale a Notarilor Publici si ministrului Justitiei.
Reprezentatii AURSF considera solicitarea cu atat mai indreptatita avand in vedere ca, intre timp, statul a decis sa elimine complet impozitul pentru transferul de proprietate in cazul darii in plata.
Intalnirea este deschisa tuturor celor interesati
Potrivit anuntului postat pe site-ul Ministerului Justitiei, intalnirea va avea loc la sediul institutiei si este deschisa, in limita locurilor disponibile in sala, tuturor persoanelor interesate, respectiv persoane  fizice  si/sau  juridice,  organizatii  ale  societatii  civile,  societati comerciale, reprezentanti ai institutiilor publice interesate, ai presei etc. Acestea trebuie, insa, sa transmita o confirmare de participare pana in data de 29 august.
Totodata, pana la data intalnirii, se mai pot transmite sugestii sau opinii scrise la Ministerul Justitiei, in format electronic sau material.
Proiectul a fost lansat in dezbatere in urma cu o luna
Proiectul de Ordin care prevede reducerea cu 50% a taxelor notariale in cazurile de dare in plata a fost publicat pe site-ul Ministerului la finalul lunii iulie si s-a aflat in dezbatere publica aproximativ doua saptamani.
Initiativa Ministerului a venit dupa ce, la finalul lunii mai, Uniunea Nationala a Notarilor Publici a propus ca tarifele pentru actele de dare in plata sa fie reduse la jumatate.
„Solutiile legislative propuse prin Hotararea nr. 20/26.05.2016 a Consiliului Uniunii Nationale a Notarilor Publici au fost adoptate ca urmare a dezbaterilor aparute in spatiul public cu privire la aplicarea Legii nr. 77/2016 (privind darea in plata –n.r.) si vizeaza reducerea cu 50 % a onorariilor pentru autentificarea actelor de dare in plata incheiate in conditiile acestei legi”, se mentioneaza in referatul de aprobare a proiectului de Ordin.
Nivelul actual al taxelor notariale descurajeaza debitorii sa dea in plata
Reducerea taxelor notariale ar veni in sprijinul celor care nu mai pot sa isi plateasca ratele la banca pentru creditul ipotecar si vor sa apeleze la darea in plata, in conditiile in care aceasta operatiune este taxata in prezent ca orice tranzactie clasica de vanzare cumparare, insa la valoarea datoriei totale stinse, nu la valoarea de piata a imobilului.
Astfel, ca si in varianta initiala a impozitului, taxele notariale se calculeaza in prezent la soldul creditului, in majoritatea cazurilor mult mai mare decat valoarea actuala de piata a imobilelor, avand in vedere ca acestea au fost cumparate pe credit la preturi exorbitante in perioada de boom.
In aceste conditii, ramane de vazut cand va deveni efectiva reducerea taxelor notariale si in ce cuantum pentru darea in plata si ce efect va avea asupra debitorilor care se confrunta cu probleme la plata ratelor pentru case.
Pana la 20 iulie, bancile au primit 3.900 de notificari de dare in plata, potrivit datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul