Dezbaterea pe tema creditelor in franci elvezieni din Comisia de Buget-Finante a Camerei Deputatilor s-a inchieiat fara o concluzie clara, dupa ce atat reprezentantii clientilor, ai bancilor, ai Bancii Nationale a Romaniei, Ministerului Finantelor, ANPC dar si parlamentarii din Comisiei si-au expus punctul de vedere.
Reprezentantii clientilor afectati de aprecierea puternica a francului elvetian din ultima saptamana au venit cu o serie de propuneri pentru elaborarea unui act normativ care sa permita clientilor sa solicite, si sa si obtina, conversia creditului din franci in lei, la un curs mai avantajos decat cursul de piata actual.
Printre cele mai concrete propuneri se numara cea avansata de Asociatia Untilizatorilor de Servicii Financiare din Romania si cea avansata de deputatul PSD, Ana Birchall. Prima propunere se refera la conversia creditelor in valuta la cursul istoric plus un procent de maxim 20%, fara alte costuri pentru client. A doua propunere vizeaza conversia creditului la un curs calculat ca medie a cursurilor medii lunare din momentul contractarii creditului pana in prezent.
Reprezentantii bancilor au respins aceste propuneri sustinand ca o conversie la un alt curs decat cursul pietei presupune pierderi pentru banca, invocand inclusiv neconstitutionalitatea unei masuri legislative care ar putea duce la reducerea capitalului bancilor.
Presedintele Executiv al Asociatiei Romane a Bancilor, Florin Danescu, a spus ca trebuie sa se stabileasca foarte clar cat costa si cine plateste conversia la un alt curs. “In cazul Ungariei, in septembrie 2014 guvernatorul bancii centrale a precizat suma cu care a intervenit din rezerva (pentru a sprijini clientii cu credite in franci - nr), respectiv trei miliarde de euro, pentru un program cu un cost total de 11 miliarde de euro. Este vorba despre foarte multi bani. In cazul Romaniei s-a vorbit de costul unei autostrazi", a mai spus Danescu.
La randul sau, presedintele Consiliului Patronatelor Bancare din Romania, Steven Van Groningen, a spus ca operatiuni de conversie a creditelor se fac in fiecare zi, dar clientii nu apeleaza la ofertele bancilor pentru ca sunt “mentinuti in eroare” si asteapta sa obtina conversia la cursul istoric in instanta.
Directorul Directiei Supraveghere din Banca Nationala a Romaniei, Nicolae Cinteza, considera ca aprobarea unui act normativ care sa oblige bancile sa accepte conversia la un alt curs decat cel din ziua tranzactiei ar putea duce la falimentul unor banci.
"Problema exista si sunt total de acord ca ea trebuie rezolvata, dar prin act normativ nu este posibil. Solutia nu este posibila decat pe baza discutiilor dintre banci si clienti. (...) Orice decizie luata prin act normativ produce pierderi, deci orice act normativ trebuie sa precizeze clar entitatea care suporta pierderile. Sunt mai multe banci care pot da faliment in cazul in care conversia se face la cursul istoric", a explicat Cinteza. El a subliniat ca sunt 14 banci care au in sold credite in franci, dar nu toate ridica probleme din punctul de vedere al Directiei Supraveghere.
Ministrul Finantelor, Darius Valcov, present si el la dezbateri a prezentat o varianta modificata a programului “electorata”, care ar putea intra in vigoare la 1 martie 2015, iar stimulentul fiscal sa fie obtinut de cei care se califica la restructurare din a doua luna dupa semnarea conventiei cu banca.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News