Legea privind darea in plata a fost intens dezbatuta joi in Comisia Juridica din camera Deputatilor. Deputatii au sustinut adoptarea Legii, in timp ca reprezentantii BNR au avertizat cu posibilele pierderi ale bancilor. Pe de alta parte, reprezentantii clientilor pledeaza pentru o lege clara, adoptata cat mai repede.
Parlamentarii par a fi de acord cu propunerea de a elimina Prima Casa din program, dar o decizie va fi luata martea viitoare, cand se vor relua dezbaterile pe amendamente. Presedintele comisiei, Bogdan Ciuca, a spus deputatilor si bancherilor sa se pregateasca pentru a lamuri, saptamana viitoare, plafonul creditelor care pot fi date in plata - stabilit la 150.000 de euro de Senat -, includerea sau excluderea creditelor Prima Casa si problema retroactivitatii legii.
In cadrul dezbaterilor, vicepresedintele Comisiei, Ioan Cupsa, a sustinut ca legea vizeaza problema indatorarii excesive rezultate din lacomia si nesabuinta bancilor, supravegherea deficitara a BNR si pasivitatea societatii.
In acest context, Cupsa a declarat ca, in acest moment, Parlamentul reglementeaza o piata bancara insuficient reglementata.
El a raspuns, astfel, declaratiilor reprezentantilor Bancii Nationale a Romaniei potrivit carora legea poate afecta stabilitatea financiara a tarii si poate induce risc sistemic.
Cupsa a mai sustinut ca indatorarea excesiva este un rezultat al creditarii bancare, avand in vedere ca clientii obtineau informatia de la banca, sfatuitorii debitorilor erau angajatii bancilor, evaluatorii locuintelor erau alesi de banci. Deci, faptul ca aceasta consiliere a condus la supraindatorare ridica intrebarea daca din partea bancilor a fost rea-credinta sau lipsa de profesionalism.
BNR: Pierderile bancilor s-ar putea ridica la 2,8 miliarde lei
Pe de alta parte, Banca Nationala a Romaniei estimeaza la 2,8 miliarde de lei pierderile bancilor ca urmare a aplicarii legii darii in plata, sustine viceguvernatorul Liviu Voinea. El a declarat, in cadrul discutiilor, ca Banca Centrala porneste de la ipoteza ca toti cei care au credite cu o valoare mai mare decat valoarea de piata a garantiei vor da cheile casei bancii.
“Pe o estimare medie, impactul este de 2,8 miliarde de lei, la un sold total de 77 miliarde de lei”, a spus Voinea. El a subliniat ca aceste pierderi nu sunt distribuite uniform la nivelul sistemului bancar, astfel ca unele banci vor suferi mai mult decat altele.
Pe de alta parte, clientii bancilor care au asistat la dezbaterile din Camera au declarat ca ei nu-si doresc sa dea in plata locuinta, ci sa aiba un instrument de negociere cu banca.
“Cand ne adresam bancilor, pentru o pasuire, nu avem niciun fel de intelegere. Riscurile sunt de partea noastra, nu avem un parteneriat. Vrem sa intram intr-o negociere cu banca”, a spus unul dintre clienti.
AURSF: Este esential ca legea sa fie clara, sa nu se ajunga in instanta
La randul sau, presedintele Asociatiei Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF), Alin Iacob, a mentionat ca legea trebuie adoptata urgent, in conditiile in care, in cele patru luni de la adoptarea initiala, zeci de mii de familii au continuat sa se confrunte cu mari dificultati financiare, iar locuintele lor sunt in continuare scoase la licitatie si vandute, uneori pe preturi derizorii.
Mai mult, debitorilor supraindatorati din cauza creditarii iresponsabile dinainte de criza le sunt poprite veniturile, in anumite situatii, chiar si pe zeci de ani de acum inainte.
Asociatia nu a sustinut niciodata aplicarea legii pentru samsarii imobiliari. In consecinta, AURSF ar putea fi de acord cu stabilirea unui plafon, care insa sa nu ii excluda pe cei care au luat credite pentru achizitionarea unui apartament la preturile exorbitante de dinainte de criza. "Consideram ca fiind acceptabil un plafon de 250.000 de euro", a mai spus Iacob.
Pe de alta parte, presedintele AURSF sustine reglementarea practicii vanzarii creditelor neperformante cu discounturi care pot ajunge la 90%. "Nu ne dorim disparitia bancilor. Daca unele banci vor avea probleme, nu va fi din cauza Legii darii in plata, ci din cauza creditarii iresponsabile din perioada de boom, a pierderilor generate de creditarea neperformanta pe partea de corporate si a vanzarii creditelor cu discount de 90% sau chiar mai mult", a subliniat Iacob.
In cea ce priveste programul Prima Casa, AURSF ar putea accepta scoaterea lui de sub incidenta Legii, insa cu conditia ca debitorii din program sa fie protejati, prin posibilitatea ca acestia sa isi poata valorifica singuri locuinta in momentul in care nu mai pot plati la banca, astfel incat sa poata maximiza suma obtinuta.
Presedintele AURSF considera ca este esential ca legea sa aiba prevederi clare, astfel incat debitorii sa nu ajunga in instantele de judecata din cauza unor criterii interpretabile.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News