Luna august a adus cresteri de dobanda pentru creditele in euro, care timp de 18 luni au inregistrat scaderi. La creditele in lei, dobanzile au evoluat diferit in functie de tipul de credit, insa modificarile au fost modeste. In ceea ce priveste depozitele, dobanzile medii au ramas aproape neschimbate pentru a cincea luna consecutiva.
Daca in lunile precedente ratele de dobanda la creditele in euro au avut un trend descrescator, in august acestea au trecut pe crestere conform raportului lunar Conso.ro privind
evolutia dobanzilor.
Avansul se datoreaza, in cea mai mare parte, cresterii indicelui Euribor, care a atins in august 2010 valori apropiate de cele atinse in iulie 2009. Evolutia indicelui monetar s-a reflectat automat si in nivelul ratelor de dobanda practicate la creditele pentru populatie, deoarece Euribor reprezinta dobanda de referinta la imprumuturi, conform actualelor prevederi legislative.
Cel mai important avans a fost inregistrat de ratele de dobanda pentru creditele de nevoi personale cu ipoteca. Rata medie a dobanzii a crescut cu 0,2 puncte procentuale, pana la 7,9%.
Pentru celelalte tipuri de credite, ratele dobanzilor au crescut cu 0,1 puncte procentuale. La creditele imobiliare rata dobanzii a urcat pana la 7,1%, la cele de nevoi personale la 12,5%, iar la creditele auto rata dobanzii a avansat de la 10,9% la 11%.
Schimbari modeste la creditele in lei
Dupa scaderile din iulie care au atins si 0,5 puncte procentuale, in august ratele de dobanda la creditele in lei au inregistrat doar modificari modeste.
La creditele de nevoi personale cu ipoteca si la cele auto, ratele de dobanda au ramas neschimbate. Astfel, rata medie a dobanzii ajunge la 12,4% - la creditele de nevoi personale cu ipoteca si la 14,6% - la creditele auto.
Creditele imobiliare au fost singurele pentru care rata dobanzii a inregistrat o scadere usoara de 0,1 puncte procentuale. Dobanda medie a coborat de la 11,7% la 11,6%.
Pentru creditele de nevoi personale si cardurile de credit, ratele de dobanda au urcat cu 0,1 puncte procentuale. La creditele de nevoi personale rata medie dobanzii a ajuns la 14,1%, iar la cardurile de credit, a crescut pana la 24%.
Dobanzile la depozite raman neschimbate
Ratele de dobanda pentru depozite s-au pastrat neschimbate si in august. Aceasta este a cincea luna consecutiva in care acestea inregistreaza doar modificari modeste.
Singura modificare care a intervenit este la depozitele in lei cu scadenta de 12 luni. Rata medie a dobanzii a crescut cu 0,1 puncte procentuale, pana la 6,4%. Acelasi randament mediu se inregistreaza si la depozitele cu scadenta de 3 luni.
Pentru celelalte scadente, dobanda medie la depozitele in lei a stagnat la 6,3%.
La depozitele in euro, ratele medii ale dobanzii au ramas, de asemenea, nemodificate in intervalul 2,5%-3%.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News