Bancile pot impune clientilor sa incheie si o asigurare de viata la obtinerea unui
credit ipotecar. Acest lucru nu este insa impus prin lege ci de normele interne de creditare. Exista si cazuri in care ofiterii bancari pot insista ca asigurarea sa fie contractata, sugerand ca acest lucru este necesar. De aceea este bine sa verificati din mai multe surse daca exista cu adevarat o astfel de obligatie.
Atunci cand se impune o astfel de polita sau este solicitata de catre client, este in general intermediata de banca, iar costul ei este exprimat proportional la soldul creditului, platibil anual sau lunar.
De asemenea, costul asigurarii este obligatoriu de inclus in calculul Dobanzii Anuale Efective (DAE) conform OUG 50/2010.
Suma asigurata este egala cu valoarea soldului imprumutului si este cesionata in favoarea bancii. Astfel, in cazul materializarii unui risc, despagubirea este virata direct catre banca si utilizata pentru stingerea datoriei.
Ulterior, creditul este inchis, ipoteca este ridicata iar imobilul intra in posesia mostenitorilor legali. In consecinta, asigurarea de viata este recomandata in cazul creditelor de valoare mare care nu ar putea fi sustinute de familie in cazul disparitiei titularului principal.
Foarte important in cazul asigurarilor de viata este citirea cu atentie a politei si intelegerea tuturor excluderilor, respectiv situatiilor in care societatea de asigurare nu va plati polita.
Spre exemplu, exista situatii in care decesul sau incapacitatea de munca apare ca urmare a unei boli mai vechi sau sinucideri, caz in care polita este nula.
De asemenea, politele oferite de banci sunt asigurari de viata simple fara acumulare. Mai exact, chiar daca nu s-a materializat niciun risc, la incheierea creditului/asigurarii clientul nu va primi inapoi banii platiti sub forma de prime.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News