top banner

Fitch: Impactul real al conversiei va fi sub actualele estimari

13 Octombrie 2016 | Autor: Conso

Proiectul de lege privind conversia creditelor din franci elvetieni in lei la cursul istoric nu va avea un impact imediat asupra ratingurilor bancilor romanesti, sustine agentia de evaluare financiara, Fitch Ratings. Potrivit institutiei, imprumuturile in moneda elvetiana reprezinta o proportie neglijabila in portofoliile bancilor.
In plus, in cazul creditorilor cu portofolii de credite in franci elvetieni mai consistente, au fost constituite suficiente rezerve pentru a absorbi potentialele pierderi in urma conversiei, se arata intr-un raport publicat joi de agentia de evaluare financiara.
Deprecierea leului fata de franc a creat dificultati debitorilor
”Deprecierea leului fata de francul elvetian, din perioada in care cele mai multe astfel de credite au fost contractate, respectiv 2007 - 2008, a generat dificultati in crestere pentru debitorii dependenti de venituri in lei in a-si plati ratele la banca. Acest aspect este valabil in special pentru clientii cu venituri mici care au contractat credite ipotecare”, se arata in raportul agentiei.
Institutia citeaza si date ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) potrivit carora gradul mediu de indatorare al debitorilor in franci elvetieni a crescut la 60%, iar aproape 13% din creditele ipotecare in moneda elvetiana erau neperformante la finalul anului 2015.
In plus, Fitch noteaza ca, potrivit BNR, conversia creditelor din franci in lei la cursul istoric ar presupune un cost de 2,4 miliarde de lei (aproximativ 540 de milioane de euro) pentru sistemul bancar.
Impactul avansat de BNR, jumatate din profitul pe un an al bancilor
"Suma de 2,4 miliarde lei este echivalentul a aproximativ 50% din profitul net anualizat al sistemului bancar pe 2016, pe baza datelor din primul semestru al acestui an. Deducem ca aceasta estimare nu tine cont rezervele constituite deja de banci pentru portofoliile de credite in franci elvetieni. Deci cifra reala ar putea fi mult sub estimari", se arata in raportul Fitch.
Conform datelor BNR, la sfarsitul lunii august 2016 bancile mai aveau in portofolii credite in franci elvetieni in suma de 4,7 miliarde echivalent lei, reprezentand 4,2% din totalul imprumuturilor in vigoare ale populatiei.
”Expunerea nu este distribuita uniform, dar toate bancile carora Fitch le atribuie ratinguri au o expunere neglijabila pe astfel de credite sau au creat suficiente rezerve pentru a absorbi potentialele pierderi in urma conversiei”, mai reiese din raportul citat.
Fitch da exemplul Bancii Transilvania (BT) care a adoptat deja o atitudine proactiva si a oferit clientilor sai cu imprumuturi in moneda elvetiana (preluati de la Volksbank-n.r.) optiunea de a converti in mod voluntar creditele la un curs favorabil.
Plenul Camerei Deputatilor a adoptat marti pe articole proiectul de lege care prevede obligatia bancilor de a converti, la solicitarea clientilor, creditele din franci elvetieni in lei, la cursul BNR din momentul contractarii imprumutului. Proiectul nu a primit votul final din cauza ca sedinta de plen a fost suspendata din lipsa de cvorum.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul