top banner

Grupul clientilor cu credite in franci propune conversia la 2,8 lei/CHF

11 Februarie 2015 | Autor: Conso

Grupul clientilor cu credite in franci elvetieni propune conversia imprumuturilor la un curs de 2,8 lei/franc, un curs care ar proteja atat bancile impotriva unor potentiale pierderi dar si clientii prin diminuarea pierderilor acestora in mod real, potrivit unei analize realizata de expertii grupului.
”Desi proiectul de lege inaintat de Grupul nostru solicita conversia la cursul istoric plus maximum 20%, suntem flexibili si dispusi sa ne modificam solicitarea spre urmatorul prag care anuleaza acest risc pentru banci (riscul de a integistra pierderi – n.r), atata timp cat solutia diminueaza in mod real pierderea clientilor. Din calculele noastre, un curs de 2,8 lei/franc indeplineste ambele conditii de mai sus”, se precizeaza intr-un comunicat de presa al Grupului.
Grupul, care are aproximativ 22.000 membri, sustine ca nu isi doreste o solutie care sa impovareze bugetul de stat, ci o solutie prin care responsabilitatea sa se imparta intre banci (principalii responsabili) si clienti.
Referitor la informatiile potrivit carora bancile ar inregistra pierderi ”colosale” in cazul conversiei la alt curs decat cel al pietei, reprezentatntii Grupului sustin ca in cazul bancilor, pierderile ar aparea atunci cand recupereaza de la client mai putin decat au imprumutat acestuia.
”Pierderile cu care ameninta BNR, ARB si reprezentantii institutiilor bancare se refera la pierderi din potentialul castig, nu la pierderi in adevaratul sens economic. Daca aplicam acelasi exercitiu pentru consumator, insa, vom realiza ca debitorul sufera deja o pierdere reala, asa cum este ea descrisa in DEX sau in orice manual de contabilitate. Ratele, in lei, s-au dublat de la contractarea creditelor!”, se mai arata in comunicatul citat.
Reprezentantii Grupului pledeaza in continuare pentru o solutie legislativa in locul negocierii dintre client si banca, considerand ca este ”un abuz sa ii ceri unei persoane fizice, fara pregatire juridica sau de negociere sa discute/ negocieze cu o intreaga echipa a unei banci, care are in spate pregatire juridica, tehnica de negociere, pregatire financiara si tehnici de vanzare”.
”Oamenii sunt deja in incapacitate de plata si negocierile individuale dureaza minimum doua luni. Bancile raspund in termen de 30 de zile la prima cerere si apoi urmeaza asa zisa negociere. Nu exista timp din partea clientilor, iar bancile nu au motive sa se grabeasca”, se precizeaza in comunicat.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul