top banner

Guvernul a aprobat suplimentarea la Prima Casa

29 Septembrie 2016 | Autor: Conso

Guvernul a aprobat suplimentarea plafonului de garantii pentru programul Prima Casa cu inca 500 de milioane de lei la propunerea Ministerului Finantelor Publice. Potrivit unui comunicat al Guvernuui, suma va fi utilizata cu prioritate pentru cererile de credit aflate in diverse stadii de aprobare si pre-aprobare la finantatori.
Potrivit Hotararii de Guvern, si garantiile rezervate pana in prezent romanilor din strainatate si neutilizate sunt incluse in plafonul destinat pentru achizitia/construirea tuturor categoriilor de locuinte, argumentul autoritatilor fiind ca in ultima perioada nu s-au mai primit cereri din partea acestora.
Totodata, a fost reglementata si posibilitatea de a fi acordate promisiuni de garantare si pentru achizitia unei noi locuinte prin program, avand in vedere ca cei care au cumparat sau construit o locuinta prin Prima Casa pot dobandi una noua, cu conditia ca noua locuinta sa aiba o suprafata utila sau valoare mai mare fata de prima. In plus, beneficiarul trebuie sa vanda locuinta veche cel tarziu pana la data incheierii contractului de vanzare-cumparare sau a contractului de construire pentru noua casa.   
Bancile vor primi sume in functie de creditele vandute
Totodata, Guvernul a acceptat si propunerea Ministerului Finantelor cu privire la modalitatea de distribuire a plafoanelor pe finantatori. Astfel, actul  normativ stabileste ca plafoanele anuale se aloca, la solicitarea finantatorilor participanti, de catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru a IMM-uri, cu acordul Ministerului Finantelor Publice, in functie de ponderea garantiilor acordate de fiecare finantator in totalul garantiilor primite.
Pana in prezent, o serie de banci au epuizat plafoanele alocate inaintea altora, drept pentru care s-a recurs la realocari intre banci, de la cele care mai aveau fonduri la cele care le-au epuizat.
Guvernul reaminteste, totodata, ca plafonul de garantii pentru anul 2016 al Programului Prima Casa a mai fost suplimentat cu 500 de milioane de lei, in luna mai. Astfel, dupa cele doua suplimentari,  plafonul de garantare al acestui program guvernamental va fi, in acest an, de 2,69 miliarde de lei.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul