Proprietarii de apartamente din blocurile cu risc seismic ridicat ar putea fi evacuati silit din locuinte pentru consolidarea cladirilor. Prevederea este cuprinsa intr-un proiect de act normativ pregatit de vechiul Guvern si preluat de actualul. Autoritatile spun ca, desi sunt bani de consolidari, nu se pot realiza pentru ca proprietarii refuza.
Evacuarea se va putea realiza pe baza unei decizii semnate de primarii localitatilor, pe perioada executiei lucrarilor de interventie, dupa ce acel locatar a fost notificat si renotificat, dar nu a eliberat in termen locuinta.
In schimb, primariile vor fi obligate sa le ofere celor evacuati locuinte la schimb pe perioada lucrarilor de consolidare si, de asemenea, sa suporte costurile cu mutarea si chiria. Practic, locatarii mutati vor achita costul intretinerii noii locuinte, nu si chiria, deoarece sunt mutati dintr-o locuinta pe care o detin in proprietate, nu in chirie.
Proprietarii vor suporta, in final, costul lucrarilor
La finalul lucrarilor de consolidare, proprietarii persoane fizice, dar si firmele care detin in proprietate spatii in acel bloc trebuie sa accepte sa restituie banii cheltuiti cu aceasta lucrare astfel: persoanele fizice in rate lunare egale, fara dobanda, pe 25 de ani, iar firmele tot in rate lunare egale, dar cu o dobanda fixa de 5% pe an, cu o durata de rambursare de pana la 5 de ani de la data receptiei terminarii lucrarilor de interventie. In ambele cazuri, daca vor intarzia plata ratelor cu mai mult de 30 de zile, le vor fi calculate majorari de intarziere.
Majorarile de intarziere sunt in cuantum de 1% pe luna sau fractiune de luna.
Vicepremierul Sevil Shhaideh a afirmat, intr-o conferinta de presa, ca modificarea legislatiei in domeniu este necesara pentru ca sunt locatari care refuza sa-si paraseasca locuintele cu risc seismic pe timpul lucrarilor de consolidare.
Ea a dat asigurari, insa, ca oamenii vor fi obligati sa-si paraseasca locuintele numai daca autoritatile locale le vor pune la dispozitie case de necesitate, dand exemplul Capitalei unde Primaria dispune de un fond locativ de peste 100 de apartamente.
”Va dau exemplu Bucurestiului unde sunt peste 300 de clariri cu risc seismic. Primaria Generala are un fond locativ de peste 100 de apartamente pe care le poate pune la dispozitia locatarilor pe perioada consolidarii imobilelor, dar anul trecut au fost situatii in care niciun proprietar nu a vrut sa paraseasca domiciliul sa mearga in locuintele de necesitate”, a spus Shhaideh.
Cum au decurs pana acum consolidarile?
Mai mult, vicepremierul a adaugat ca in fiecare an au fost alocate ”sume considerabile” pentru blocurile cu risc seismic, dar maximum 10% din fonduri au fost utilizate, deoarece, in prezent, aceste lucrari se pot face doar cu acordul proprietarului.
In proiect se mai mentioneaza faprul ca, in prealabil, proprietarii apartamentelor din astfel de blocuri vor fi obligati sa permita accesul reprezentantilor autoritatilor in casa pentru expertizare si masuratori necesare inregistrarii imobilului in cartea funciara, precum si pentru proiectare.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News