top banner

Guvernul apeleaza la evacuarea silita pentru consolidarea cladirilor

10 Martie 2017 | Autor: Conso

Proprietarii de apartamente din blocurile cu risc seismic ridicat ar putea fi evacuati silit din locuinte pentru consolidarea cladirilor. Prevederea este cuprinsa intr-un proiect de act normativ pregatit de vechiul Guvern si preluat de actualul. Autoritatile spun ca, desi sunt bani de consolidari, nu se pot realiza pentru ca proprietarii refuza.
Evacuarea se va putea realiza pe baza unei decizii semnate de primarii localitatilor, pe perioada executiei lucrarilor de interventie, dupa ce acel locatar a fost notificat si renotificat, dar nu a eliberat in termen locuinta.
In schimb, primariile vor fi obligate sa le ofere celor evacuati locuinte la schimb pe perioada lucrarilor de consolidare si, de asemenea, sa suporte costurile cu mutarea si chiria. Practic, locatarii mutati vor achita costul intretinerii noii locuinte, nu si chiria, deoarece sunt mutati dintr-o locuinta pe care o detin in proprietate, nu in chirie.
Proprietarii vor suporta, in final, costul lucrarilor
La finalul lucrarilor de consolidare, proprietarii persoane fizice, dar si firmele care detin in proprietate spatii in acel bloc trebuie sa accepte sa restituie banii cheltuiti cu aceasta lucrare astfel: persoanele fizice in rate lunare egale, fara dobanda, pe 25 de ani, iar firmele tot in rate lunare egale, dar cu o dobanda fixa de 5% pe an, cu o durata de rambursare de pana la 5 de ani de la data receptiei terminarii lucrarilor de interventie. In ambele cazuri, daca vor intarzia plata ratelor cu mai mult de 30 de zile, le vor fi calculate majorari de intarziere.
Majorarile de intarziere sunt in cuantum de 1% pe luna sau fractiune de luna.
Vicepremierul Sevil Shhaideh a afirmat, intr-o conferinta de presa, ca modificarea legislatiei in domeniu este necesara pentru ca sunt locatari care refuza sa-si paraseasca locuintele cu risc seismic pe timpul lucrarilor de consolidare.
Ea a dat asigurari, insa, ca oamenii vor fi obligati sa-si paraseasca locuintele numai daca autoritatile locale le vor pune la dispozitie case de necesitate, dand exemplul Capitalei unde Primaria dispune de un fond locativ de peste 100 de apartamente.
”Va dau exemplu Bucurestiului unde sunt peste 300 de clariri cu risc seismic. Primaria Generala are un fond locativ de peste 100 de apartamente pe care le poate pune la dispozitia locatarilor pe perioada consolidarii imobilelor, dar anul trecut au fost situatii in care niciun proprietar nu a vrut sa paraseasca domiciliul sa mearga in locuintele de necesitate”, a spus Shhaideh.
Cum au decurs pana acum consolidarile?
Mai mult, vicepremierul a adaugat ca in fiecare an au fost alocate ”sume considerabile” pentru blocurile cu risc seismic, dar maximum 10% din fonduri au fost utilizate, deoarece, in prezent, aceste lucrari se pot face doar cu acordul proprietarului.
In proiect se mai mentioneaza faprul ca, in prealabil, proprietarii apartamentelor din astfel de blocuri vor fi obligati sa permita accesul reprezentantilor autoritatilor in casa pentru expertizare si masuratori necesare inregistrarii imobilului in cartea funciara, precum si pentru proiectare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul