top banner

Guvernul constata conditiile in care locuiesc romanii

09 Decembrie 2016 | Autor: Conso

Conditiile in care locuiesc romanii, mult sub standardele europene, au fost constatate si de Guvern si cuprinse intr-o analiza pe aceasta tema. Datele nu sunt surprinzatoare, avand in vedere ca studii similare au fost prezentate sistematic de diverse entitati. Ramane de vazut la ce va folosi aceasta analiza.
Astfel, Executivul remarca faptul ca 90% din blocurile din Romania sunt vechi si au nevoie de modernizari sau reabilitari, iar peste 35% necesita reparatii urgente pentru a nu se prabusi.
Romanii, cei mai inghesuiti din Europa
Tot in analiza citata se constata ca, desi Bulgaria este cea mai saraca tara din Uniunea Europeana, totusi Romania are cele mai precare conditii de locuire. Dintre cetatenii UE, romanii sunt cei care locuiesc cel mai inghesuit, in cele mai multe case fara baie si dus si fara spatii verzi.
Numarul mediu de camere pe locuinta, in Romania, este de 2-3, mult sub numarul mediu de camere pe locuinta din alte tari europene, iar nivelul relativ constant al numarului mediu de persoane pe camera de locuit pentru decilele cu venituri medii spre ridicate indica lipsa optiunilor de locuit indiferent de venitul sau dimensiunea gospodariei.
In timp ce suprafata medie locuibila pentru o persoana din Europa este de 34 metri patrati, Romania are o medie relativ scazuta pe persoana (20 metri patrati).
Situatia nu este stralucita nici in ceea ce priveste numarul locuintelor dotate cu baie proprie.”In 2014, an pentru care exista ultimele date oficiale, Romania ocupa primul loc in UE in privinta ponderii populatiei care nu detine baie sau dus in locuinta (31,7%)”, reiese din documentul citat. Tara noastra este urmata, din acest punct de vedere, la mare distanta de Letonia si Lituania (16%, respectiv 12%).
Spatiile verzi, sacrificate pentru noi cladiri
Totodata, romanii nu stau bine nici la spatiile verzi din jurul locuintelor, copacii fiind taiati, in multe cazuri cu incalcarea normelor de constructii, pentru blocuri si spatii de birouri.
"Starea functionala curenta a ansamblurilor rezidentiale mari existente in toate orasele importante din Roania a adus in atentie intrebari serioase privind calitatea vietii in aceste orase. Multe spatii publice verzi din orasele din Romania au fost inlocuite cu blocuri sau cladiri de birouri in perioada 1991-2009. Legea fondului funciar a permis restituirea a ceea ce pana atunci fusese transformat in spatii verzi publice. (...) A rezultat o problema tripla: aceste cladiri nu respecta reglementarile de baza privind intimitatea si insorirea, ceea ce afecteaza si locuintele din jur, iar populatiei din aceste cartiere ii lipsesc spatiile verzi publice pentru petrecerea timpului liber", se mai arata in documentul Guvernului.
In schimb, Romania are printre cei mai multi proprietari de locuinte, in alte state europene fiind predominanta inchirierea caselor. Astfel, in Romania, 96,6% dintre cetateni detin o proprietate, in comparatie cu 70,7% in tarile UE”, mai reiese din analiza.
In aceste conditii, 98% din locuintele din Romania sunt in proprietate personala. Dar asta nu inseamna ca 98% din locuinte sunt ocupate de proprietari. Cifra oficiala pentru locuintele inchiriate este de 3% din fondul imobiliar total, insa estimarile neoficiale situeaza cifra la 7-15% la nivel national si 15-20% in orasele mai mari precum Bucuresti si Cluj. Insa cele mai multe tranzactii de inchiriere sunt incheiate informal si, chiar daca un contract este inregistrat, de multe ori chiria stipulata in contractul de inchiriere este mult mai mica decat cea platita efectiv proprietarului.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul