top banner

Impozitul pe vanzarea locuintei descurajeaza imbunatatirea standardului de viata

05 Mai 2011 | Autor: Marius Serban

Impozitul pe venitul obtinut din vanzarea locuintei penalizeaza familiile care vor sa isi imbunatateasca standardul de viata. Mai mult, statul impoziteaza populatia chiar si atunci cand locuinta este vanduta in pierdere. In Occident, in schimb, familiile sunt scutite de impozitul pe venit  atunci cand isi vand casa in care au locuit.
Atunci cand familia devine mai numeroasa, apare necesitatea ca locuinta sa fie vanduta pentru a cumpara una noua, mai spatioasa. De asemenea, aparitia unui loc de munca mai bine platit intr-un alt oras, poate face o familie se renunte la locuinta actuala pentru a se muta in alta localitate.
Familiile sunt impozitate ca si investitorii in imobiliare
Statul roman nu face nicio distinctie in materie de impozitare intre aceste cazuri si diversi investitori, care vand si cumpara locuinte in mod frecvent, pentru a obtine castig din diferenta de pret. In ambele cazuri, impozitul se stabileste la fel, in functie de durata detinerii.
Pentru locuinte detinute cel mult 3 ani, impozitul este de:
  • 3% din valoarea tranzactiei, daca pretul a fost de pana in 200.000 lei;
  • 6.000 lei + 2% pentru diferenta ce depaseste pragul de 200.000 lei.
Daca locuinta a fost detinuta mai mult de 3 ani, impozitul este:
  • 2% din valoarea tranzactiei, daca pretul a fost de pana in 200.000 lei;
  • 4.000 lei + 1% pentru diferenta ce depaseste pragul de 200.000 lei.
Impozitul este datorat chiar si la vanzarea in pierdere
In plus, modul defectuos in care este conceput impozitul, poate face ca o persoana sa plateasca impozit, chiar daca a vandut locuinta in pierdere. De exemplu, daca un apartament a fost cumparat in 2007 la 70.000 euro, iar in prezent este vandut la 50.000 euro, o persoana ajunge sa plateasca impozit pe venit de 1.000-2.000 de euro, cu toate ca a inregistrat o pierdere de 20.000 euro.
In tarile occidentale, nu numai ca asemenea situatii aberante sunt evitate, dar statele incurajeaza populatia sa isi imbunatateasca stardardul de viata prin scutiri de la plata impozitului pe venit.
In tarile dezvoltate, vanzarea locuintei este scutita de impozitul pe venit
De exemplu, in Marea Britanie, persoanele care isi vand propria locuinta nu trebuie sa plateasca niciun impozit, daca indeplinesc urmatoarele criterii:
  • Imobilul a fost folosit pe tot parcursul detinerii ca locuinta de proprietar si familia sa;
  • Terenul aferent casei nu depaseste 5.000 mp.
Cei care nu indeplinesc aceste criterii sunt obligati sa plateasca impozit pe venit, insa doar pentru diferenta dintre pretul de vanzare si pretul de cumparare. In plus, suma impozabila poate fi diminuata cu cheltuielile suportate pentru imbunatatirea locuintei. Suma ramasa se impune cu cota practicata la veniturile din salarii. In cazul in care locuinta se vinde in pierdere, nu se mai plateste impozit.
Un sistem similar functioneaza si in Germania. Daca o persoana isi vinde casa in care a locuit, nu plateste impozit. In plus, orice locuinta detinuta mai mult de 10 ani este scutita de la impozitare, in momentul vanzarii.
In schimb, venitul obtinut prin vanzarea imobilului in care nu a locuit proprietarul este supus impozitarii. Suma impozabila este diferenta dintre pretul de vanzare si cel de cumparare. Diferenta poate fi ajustata cu cateva deduceri, cum ar fi comisionul agentiei imobiliare sau deprecierea imobilului in perioada detinerii.
Si Franta incurajeaza populatia sa-si schimbe mai usor locuinta. Orice castig realizat din vanzarea locuintei de resedinta este scutit de la impozitare. Scutirea se mai aplica si pentru locuintele detinute minim 15 ani.
In rest, statul francez percepe un impozit de 31,3% pentru castigul realizat (diferenta intre pretul de vanzare si cel de cumparare). Suma impozabila poate fi diminuata si in acest caz cu taxele notariale si cheltuielile suportate cu imbunatatirea locuintei, in baza unor documente justificative (ex. facturi fiscale). Mai mult, castigul net impozabil se poate reduce cu 10% pentru an, dupa 5 ani de detinere.
Toate aceste exemple arata o filozofie a impozitarii veniturilor mult diferita de ceea ce se intampla la noi. Acest sistem ajuta populatia sa isi imbunatateasca standardul de viata si stabileste obligatii de plata doar atunci cand contribuabilii obtin profit.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul