top banner

Imprumuturile in lei s-au ieftinit puternic, la nivelurile inregistrate anterior crizei

06 Februarie 2012 | Autor: Conso

Creditele acordate in lei de catre banci si IFN-uri s-au ieftinit si in prima luna a anului, conform statisticilor Conso.ro. Nivelurile au ajuns aproape la jumatatea varfului inregistrat in primavara anului 2009 si chiar sub valorile dinaintea crizei, partial si datorita politicii BNR de reducere a dobanzilor cheie.
Fata de luna aprilie 2009, cand s-a inregistrat un varf al costului creditelor, bancile au redus masiv dobanzile la imprumutui in lei.
In urma cu aproape 3 ani, Dobanda Anuala Efectiva (DAE) medie in cazul unui credit imobiliar in lei ajungea la 21,9%. In prezent, nivelul a scazut la 11,1%. Doar in luna ianuarie s-a inregistrat o reducere de 0,7 puncte procentuale.
Reduceri similare se inregistreaza si in cazul creditelor noi de nevoi personale cu ipoteca, unde costul mediu a scazut fata de 2009, de la 23,8% la 12,5%.
Si creditele negarantate s-au ieftinit puternic in ultimii ani, ajungand la nivelul mediu de cost de dinainte de criza. Totusi, ultimele luni au reintors tendinta pe crestere. In primavara anului 2009 DAE mediu la creditele de consum era de 29,6%. In prezent acesta se ridica al 20,1%, cu 0,2 puncte mai mult decat la finalul lui 2011 si cu 1,3 procente peste nivelul din aprilie 2011.
Reducerea costurilor imprumuturilor in lei se suprapune si peste politica de relaxare venita din partea BNR. Banca centrala a recurs in ultimii ani la reducerea puternica a dobanzii de politica monetara. Daca in aprilie 2009 rata dobanzii cheie era de 10%, in prezent a fost redusa la un minim istorc de 5,5%.
In aceeasi perioada, indicele Robor la 3 luni a avut o evolutie similara, scazand de la 13% la putin peste 5%.
Reducerea dobanzilor de politica monetara si interbancare nu este o veste buna doar pentru cei care doresc sa se imprumute pe viitor ci si pentru cei care au deja credite in lei in derulare.
Ratele de dobanda se ajusteaza periodic in functie de indicii pietei. Spre exemplu, pentru un credit de 40.000 lei acordat pe o perioada de 10 ani, scaderea ratei de dobanda de la 23% la 19% duce la o scadere a ratei lunare de la 854 lei la 746 lei.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul