Potrivit Codului de procedura civila, la cererea unuia dintre coproprietari, instanta sesizata cu actiunea de partaj ii poate atribui provizoriu intregul bun, stabilind prin incheiere si termenul in care este obligat sa depuna sumele ce reprezintă cotele-parti cuvenite celorlalti coproprietari.
Daca depune in termenul stabilit sumele cuvenite celorlalti coproprietari, instanta, prin hotararea asupra fondului procesului, ii va atribui bunul.
La cererea unuia dintre coproprietari, tinand seama de imprejurarile cauzei, pentru motive temeinice, instanta va putea sa atribuie respectivului coproprietar bunul direct prin hotararea asupra fondului procesului (nu cu caracter provizoriu), stabilind totodata sumele ce se cuvin celorlalti coproprietari si termenul in care este obligat sa le plateasca.
Astfel, obligatia persoanei in proprietatea exclusiva a careia a revenit imobilul de a plati celorlalti fosti coproprietari o suma de bani (sulta) este scadenta la termenul stabilit prin hotararea judecatoreasca de partaj sau, in absenta mentiunii unui astfel de termen, de la chiar data hotararii judecatoresti.
Hotararea de partaj definitiva constituie titlu executoriu pentru sulta, pe care fostul coproprietar il poate pune in executare silita impotriva debitorului in termenul general de prescriptie, de 3 ani de la data scadentei. Creditorul sultei poate urmari pe calea executarii silite chiar imobilul respectiv.
Daca nu se poate face dovada platii sultei la momentul la care se cere intabularea in cartea funciara a dreptului exclusiv de proprietate obtinut in urma partajului, este probabil ca in cartea funciara sa apara mentiunea ca sulta este neplatita.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News