Bancile din Croatia sunt obligate, incepand din aceasta saptamana, sa realizeze conversia creditelor in franci elvetieni in euro la cursul istoric. Institutiile de credit au la dispozitie 45 de zile pentru a trimite clientilor noile desfasuratoare de plata, iar consumatorii vor avea alte 30 de zile la dispozitie pentru a accepta oferta.
Valoarea creditelor vizate de aceasta masura este estimata la circa 3,5 miliarde de dolari. Costurile conversiei vor fi suportate de banci, potrivit guvernului croat, insa acestea urmeza sa primeasca o serie de facilitati fiscale pentru a-si acoperi pierderile.
Potrivit Reuters, Banca Centrala de la Zagreb a imprumutat bancile comerciale cu aproape 1,2 miliarde de kuna (aproape 175 de milioane de dolari) prin cea mai mare operatiune reverse repo din ultimii sase ani, pentru a le asigura lichiditatea necesara conversiei. Imprumutul pentru banci a fost oferit la o dobanda de 0,8% pe an. Banca centrala a estimat ca rezervele sale se vor diminua cu circa un miliard de euro din cauza conversiei.
Cele mai mari banci din Croatia au amenintat ca vor da in judecata autoritatile de la Zagreb printr-o actiune la curtea de arbitraj privind investitiile de la Washington. Bancherii sustin ca legea conversiei incalca prevederile legislatiei europene si acordurile bilaterale privind investitiile si au cerut noi discutii cu executivul pentru a se gasi alte solutii. Reprezentantii guvernului croat au raspuns, insa, ca nu este intelept sa dai in judecata Guvernul din tara in care vrei sa faci afaceri.
Parlamentul de la Zagreb a adoptat, pe 18 septembrie, proiectul legislativ de conversie a creditelor din CHF in euro la cursul din momentul acordarii. Costul intregii operatiuni a fost estimat la peste 900 de milioane de dolari.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News