top banner

Inca doua banci reduc avansul la ipotecare

03 August 2016 | Autor: Conso

Revolta bancilor impotriva Legii privind darea in plata incepe sa se stinga. Inca doua, printre care si cea mai mare din sistem, au decis sa reduca avansul pentru creditele ipotecare clasice, dupa majorarea fulminanta din urma cu trei luni. Este vorba de Piraeus Bank si BCR. Aceasta din urma, insa, doar pentru locuintele din marile orase. 
Astfel, Banca Comerciala Romana anunta ca strategia sa pentru 2016 este aceea de a mentine si consolida pozitia de lider pe piata creditelor garantate din Romania. Asta inseamna ca trebuie sa vanda credite, iar cu avansurile anuntate, respectiv 35% la lei, este cam greu.
In ce orase scade BCR avansul
Asadar, incepand cu data de 2 august, pentru imobilele aduse in garantie, situate in localitatile Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi, Constanta, Craiova, Brasov, Galati, Ploiesti, Oradea, Braila, Arad, Pitesti, Sibiu, Bacau, Targu Mures, Baia Mare, Buzau, Botosani, Satu Mare sau Bucuresti, valoarea avansului minim ce trebuie prezentat  de client va fi de 25%. In consecinta, banca va acorda sub forma de credit  maxim 75% din valoarea casei.
 
In schimb, pentru imobilele situate in alte localitati decat cele mentionate, valoarea avansului minim ce trebuie prezentat de client se mentine in continuare la valoarea de 35%, astfel ca valoarea maxima finantata de banca este de 65% din valoarea imobilului.
Piraeus Bank injumatateste avansul la ipotecarele in lei
In acelasi timp si Piraeus Bank, o banca medie din sistemul bancar local, s-a razgandit in ceea ce priveste avansul minim cerut clientilor pentru un credit ipotecar in lei. Banca a decis sa reduca avansul la 20% dupa ce la mijlocul lunii mai urcase suma minima ceruta clientilor la 40%.
Inaintea deciziei de majorare, avansul pentru creditele ipotecare in lei la Piraeus Bank era de 15%, ca in majoritatea celorlalte cazuri. Dupa majorare, insa, creditele in lei de la aceasta banca devenisera cele mai restrictive din piata, in conditiile in care avansul mediu pe acest segment este de intre 30% si 35%.
Avansul marit a rezistat doar cateva luni
BCR a majorat avansul la creditele ipotecare in data de 9 mai la 35%, ca urmare a aparitiei Legii darii in plata. Insa anuntul a venit dupa ce mai multe banci au luat o astfel de decizie, in frunte cu Raiffeisen Bank, instututie care inca din prima luna a anului a solicitat clientilor avans marit la 35% pentru imprumuturile in lei si la 40% pentru cei care vor credite in euro.
Recent, insa, BRD-Groupe Societe Generale a facut un pas inapoi si a anuntat ca analizeaza posibilitatea de a reduce avansul la creditele ipotecare standard, dupa ce abia l-a majorat la 35% in urma cu cateva luni.
Ulterior, vicepresedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Luminita Runcan, a declarat ca toate institutiile bancare analizeaza aceasta posibilitate. Potrivit acesteia, insa, inca nu exista date suficiente pentru ca bancile sa ia o decizie. "Trebuie sa avem rabdare. Ne uitam la analize, dar nu avem suficiente date ca sa luam o dicizie. Va asigur ca ne gandim cu totii la aceasta chestiune, iar cand vom avea o decizie o vom comunica", a explicat Runcan.
Mai mult, reprezentantii ARB sustin ca bancile vor avea grija ca activitatea de creditare sa nu aiba de suferit. ”Este prea devreme sa avem o concluzie. Dorinta fiecarei banci este sa fie competitiva, iar una din conditiile competitivitatii este avansul", a subliniat si presedintele ARB, Sergiu Oprescu.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul