Legea care da dreprul debitorului sa predea casa la banca si sa scape, astfel, de intreaga datorie, a mai facut un pas in legislativ. Actul normativ intitulat si „Dai casa bancii si scapi de datorii” a primit marti aviz pozitiv de la Comisia pentru Buget, Finante si Banci din Camera Deputatilor.
Anuntul a fost facut chiar de initiatorul legii, deputatul Daniel Catalin Zamfir.
Proiectul Legii darii in plata cu efect liberatoriu prevede ca datornicii cu credite garantate cu ipoteca, ajunse in faza de executare silita, pot renunta benevol la locuinta ipotecata si scapa, astfel, definitiv, de intreaga datorie catre banca.
„Prezentul proiect de lege, care transpune si prevederile Directivei 2014/17/UE a Parlamentului European, si a Consiliului, isi propune sa creeze un mecanism prin intermediul caruia predarea de catre debitor creditorului a imobilului aflat in proprietatea sa, ca urmare a acordarii de catre acesta din urma a unui credit, sa stinga integral obligatia debitorului. Darea in plata reprezinta o solutie echitabila atat pentru debitor, cat si pentru creditor care, la momentul acordarii creditului, a apreciat ca imobilul adus ca garantie acopera valoarea acordata”, se arata in expunerea de motive a legii.
Agumente pro si contra prevederilor legii
Initiatorii legii au aratat, in dezbaterile parlamentare ale Legii, ca scopul proiectului de act normativ este impartirea echitabila a riscurilor si poverii devalorizarii leului in raport cu alte valute si a bunurilor imobiliare intre clienti si banci. Mai mult, initiatorii sustin ca debitorii raman in pierdere pentru ca, in cazul unui credit ipotecar, acestia au platit un avans, in medie, de 25% din valoarea locuintei si au achitat si ratele la banca de la acordarea creditului pana in prezent. Ca urmar a aplicarii legii, debitorul ramane si fara bani, si fara casa, si trebuie compensat macar cu stergerea totala a datorie la banca.
Principalele argumente ale sustinatorilor legii au fost legate de faptul ca bancile oricum procedeaza la vanzarea locuintelor ipotecate, iar creditele neperformante le vand unor „hingheri de credite” pentru 5-10% din valoare. In plus, initiatorii legii au aratat ca bancile nu au negociat niciodata contractele, ci i-au obligat pe clienti sa le semneze in forma impusa de banca, ceea ce aseaza relatia creditor-debitor pe baze inechitabile.
De cealalta parte, reprezentantii bancilor au sustinut ca o astfel de lege ar distruge putina incredere care a mai ramas dupa criza financiara si ca i-ar indeparta de banci pe deponenti. Bancherii sunt nemultumiti in primul rand de aplicarea proiectului de lege la contractele aflate deja in derulare, dar si de pierderile pe care o astfel de lege le-ar produce bancilor.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News